Papa Francisc, în capela Casei ”Sf. Marta” – OSS_ROM


 RV 15 sep 2015. ”Biserica este mamă”, nu o ”asociație rigidă”, care în cele din urmă devine ”orfană”: a spus papa Francisc la predica Sfintei Liturghii celebrată marți dimineață în capela reședinței sale din Casa Sf. Marta, în ziua comemorării liturgice a Sfintei Fecioare Maria Îndurerate. La celebrarea euharistică au luat parte și cardinalii din ”Consiliul celor nouă cardinali”, care s-a reunit în Vatican de la 14 la 16 septembrie pentru o nouă sesiune de lucru la proiectul de reformă a Curiei Romane.
Papa a subliniat la predica Sfintei Liturghii că asemenea Fecioarei Maria, Biserica trebuie să aibă acea dispoziție maternă care se exprimă prin atitudini de smerenie, bunătate, iertare și blândețe. Referindu-se la evanghelia zilei din calendarul roman sau latin (In 19,25-27), papa Francisc a subliniat cuvintele prin care Isus, de pe înălțimea Crucii, i-o încredințează Sfântului Apostol Ioan pe maica sa, Maria: ”Iat-o pe mama ta”. Pontiful a evidențiat că ”nu te poți gândi la Maria fără să o gândești ca mamă”. În același timp, ”maternitatea ei se lărgește la figura acelui nou fiu, a sfântului Ioan, se lărgește la întreaga Biserică și la toată omenirea”.
• «În acest timp în care nu știu dacă este dominantă dar există impresia puternică în lume de a fi orfani, într-o lume orfană, aceste cuvinte au o importanță foarte mare, pentru că e ca și cum Isus ne spune: ”Nu vă las orfani, vă dăruiesc o mamă”. Aceasta este și mândria noastră: avem o mamă, o mamă care este cu noi, care ne ocrotește, ne însoțește, ne ajută chiar și în vremurile grele, în clipele urâte».

Călugării din Rusia, a continuat papa Francisc, ne spun că ”în momentele de tulburări spirituale trebuie să ne adăpostim sub mantia Sfintei Maici a lui Dumnezeu” pentru ca astfel ”mama să ne primească, să ne ocrotească și să aibă grijă de noi”. Dar ”maternitatea Mariei merge mai departe, am putea spune că este molipsitoare”. Din ”maternitatea Mariei vine una nouă, maternitatea Bisericii”:
• «Biserica este mamă. Este ”sfânta maică Biserică”, care ne aduce la viață prin Botez, ne face să creștem în comunitatea ei și are acele atitudini de maternitate, blândețe și bunătate. Maica Maria și Maica Biserică știu să-i aline pe copiii lor, să le dea o mângâiere. A te gândi la Biserică fără această maternitate înseamnă a te gândi la o asociație rigidă, o asociație fără căldură umană, orfană».

Biserica este mamă și ne primește pe noi toți ca mamă: Maria – mamă, Biserica – mamă. Este o maternitate care ”se exprimă în atitudini de smerenie, primire, înțelegere, bunătate, iertare și blândețe”.
• «Și acolo unde există maternitate și viață, există viață, bucurie, pace, se crește în pace. Când lipsește această maternitate rămâne numai rigiditatea, o disciplină și nu se mai știe ce înseamnă zâmbetul. Unul din lucrurile cele mai frumoase și umane este acela să zâmbești unui copil și să-l faci să zâmbească».

”Domnul”, a încheiat Pontiful, ”să ne ajute să auzim din nou astăzi, când El se jertfește Tatălui pentru noi, cuvintele sale: «Fiule, iat-o pe mama ta!»”.

(rv – A. Gisotti – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia