Papa Francisc, Sf. Liturghie în Casa “Sf. Marta”, sărbătoarea Înăltării Sfintei Cruci, 14 sept 2015 – OSS_ROM


 RV 14 septembrie 2015. Pentru a înainta pe «drumul vieții creștine» trebuie să ne aplecăm așa cum a făcut Isus pe Cruce: aceasta a subliniat papa Francisc  luni, 14 septembrie a.c., la Liturghia de dimineață din casa „Sf. Marta”, la care au luat parte şi cardinalii-consilieri din grupul C9, care se află până pe 16 septembrie într-o reuniune cu papa Francisc, în Vatican.

În solemnitatea sărbătorii Înălțarea Sfintei Cruci, să ne ferim de tentațiile răului, care ne seduce și apoi ne distruge: a fost îndemnul Pontifului, care a început predica sa pornind de la Lecturile zilei în care, a menționat el, protagonistul este șarpele. Cartea Genezei ne arată că şarpele este cel mai viclean, el „ne încântă și are totodată capacitatea de a ne fascina”, de a se face admirat.

Diavolul seduce și încântă, dar este un rău platnic
Biblia, a spus Succesorul lui Petru, ne spune că şarpele „este un mincinos, un gelos, iar prin invidia diavolului, a şarpelui, a intrat păcatul în lume”. Această capacitate de a seduce ne ruinează, spune papa Francisc:
• „Îţi promite multe lucruri, dar când vine momentul plăţii, el plătește prost, este un rău-platnic. Dar are această capacitate de a seduce, de a te încânta prin farmecul său. Sf. apostol Pavel se enervează pe creștinii care i-au dat multă treabă, și spune: «Dar, galateni nechibzuiți, cine v-a încântat? Pe voi, care aţi fost chemați la libertate, cine v-a fascinat?». Pe aceştia i-a corupt șarpele. Și acest lucru nu este o noutate, a fost deja prezent în conștiința poporului lui Israel”.

Papa subliniază apoi faptul că Domnul i-a spus lui Moise să „facă un șarpe din aramă”, iar cei care îl priveau erau salvaţi. Acest lucru, a adăugat el, este „o figură simbolică”, dar şi „o profeție”, este „o promisiune, o promisiune care nu este ușor de înțeles”, deoarece însuşi Isus zice lui Nicodim: „după cum Moise a înălțat șarpele în pustie, așa trebuie să fie înălțat Fiul omului, pentru ca oricine crede în El să aibă viață veșnică”.

Isus a luat asupra Sa toate păcatele noastre
Prin urmare, explică Papa, șarpele din bronz a fost de fapt «simbol al lui Isus înălţat pe cruce»:
• „Dar, de ce a folosit Domnul această imagine atât de urâtă, atât de rea? – îndeamnă la reflecţie Pontiful. Pur și simplu pentru că El a venit să ia asupra Sa toate păcatele noastre, și El s-a făcut cel mai mare păcătos pentru noi, fără a fi săvârşit vreun păcat. Iar Pavel ne spune: «El a devenit păcat pentru noi», reluând figura «El a devenit șarpe». Ce urât! El s-a făcut păcat pentru a ne salva pe noi – aceasta este semnificaţia mesajului din Liturghia cuvântului de astăzi, a căii făcute de Isus”.

Dumnezeu a devenit om și a luat asupra sa păcatul. Iar Pavel către Filipeni, spune celor pe care îi iubea atât de mult că „în ciuda faptului că avea o condiţie dumnezeiască, Isus nu a considerat un privilegiu în a fi precum Dumnezeu, ci s-a golit pe Sine, luând chip de rob, devenind asemeni omului; s-a smerit, fiind obedient până la moarte; şi nu orice moarte, ci pe Cruce”.

Drumul creştinului: calea Crucii lui Isus
În ultima parte a omiliei sale matinale, papa Francisc a subliniat încă o dată cum Isus Cristos „s-a golit pe Sine şi a devenit păcat pentru noi. El, care n-a cunoscut niciun păcat”. Acesta este misterul, a comentat Papa, este taina prin care putem spune că «S-a făcut urât, precum un şarpe»:
• „Când ne uităm la Isus Cristos pe Cruce, vedem şi imagini frumoase, dar în realitatea nu era aşa: El era strivit, însângerat de păcatele noastre. Este drumul pe care Isus l-a urcat pentru a strivi capul şarpelui. Priviţi Răstignirea lui Isus, dar nu acele cruci artistice, pictate de amorul artei – ne îndeamnă Papa: contemplaţi realitatea,  vedeţi ceea ce a fost pe Cruce în acel moment. Şi nu în ultimul rând, luaţi aminte la Calea Crucii lui Isus și a lui Dumnezeu, care s-a negat pe sine însuşi, a coborât de pe Cruce pentru a ne salva pe noi. Aceasta este şi calea creștinului: dacă un creștin vrea să crească pe calea credinţei, trebuie să se închine purtând crucea sa, așa cum a făcut Isus. Da, suntem chemaţi la calea smereniei – a încheiat Papa – dar şi să luăm asupra noastră umilințele pe care le-a îndurat Isus”.

La final, la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci din acest an, papa Francisc a cerut Sfintei Fecioare harul „strigătului de iubire şi al lacrimilor de recunoștință” pentru că „Dumnezeul nostru a iubit atât de mult lumea încât l-a trimis pe Fiul Său” pentru „a se apleca şi a se umili pentru Salvarea noastră”.

(rv – M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia