refugiati in Europa

Serviciul Iezuit pentru Refugiati in Romania (JRS Romania) impreuna cu celelalte birouri din Europa, au inaintat astazi prin biroul JRS Europa, o scrisoare presedintelui Uniunii Europene, Donald Tusk, sa conduca statele membre sa convina asupra actiunii umanitare comune privind refugiatii, in sedinta de din 14 septembrie . Scrisoarea semnata de 13 birouri JRS si doua agentii iezuite partenere, solicita masuri politice ale UE pentru a spate sus societatile civile primire calduroasa au dat refugiatilor de pe continent.

 

“Nu cu mult timp in urma Polonia a fost o tara producatoare de refugiati majora in Al Doilea Razboi Mondial si apoi in anii lungi ai Razboiului Rece. Astazi, oamenii din Polonia se bucura de libertatea de circulatie in Europa in calitate de cetateni europeni. In prim lider polonez al Consiliului European, nu este oare timpul pentru tine de a conduce Europa si sa iei masuri umanitare unitare si de a ajuta refugiatii care fug de razboi si opresiune? ” incepe scrisoarea.

 

“Cerem domnului Tusk de a prelua cu adevarat mesajul din aceasta scrisoare si de a indruma tarile UE sa lucreaze cu adevarat impreuna pentru a salva vieti si de a aduce valoarea de ospitalitate inapoi pe continentul nostru”, a declarat purtatorul de cuvânt al JRS, Oscar Spooner.

 

Se solicita masuri politice urgente pentru a salva vieti acum inainte de debutul lunilor reci de iarna:

 

– Refugiatii care sosesc in Europa trebuie sa fie tratati cu omenie si demnitate. Facilitatile de primire trebuie sa fie imbunatatite pentru a primi cele mai vulnerabile categorii fie barbati, femei sau copii.

 

– UE trebuie sa permita refugiatilor sa se deplaseze in conditii de siguranta si nu trebuie sa se bazeze pe contrabandisti. Un sistem comun de vize umanitare trebuie sa fie puse in aplicare si  capacitatea familiilor a se reuni rapid si corect trebuie sa fie activata. In cele din urma, programele complexe de reinstalare trebuie sa devina un accesoriu permanent al politicii UE in materie de azil.

 

In cele din urma, scrisoarea face apel la Tusk pentru a reaminti statelor membre asupra modalitatilor de ajutorare si protejare a persoanelor care fug de razboi si opresiune, ca este responsabilitatea morala si juridica a propriilor guverne. Toate statele membre trebuie sa isi indeplineasca obligatiile in conformitate cu Conventia ONU pentru refugiati, Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Carta UE.

 

“Europa, din cauza istoriei si traditiilor sale, nu ar trebui sa inchida ochii la cei mai vulnerabile si cei care au nevoie de protectie. Ospitalitatea este una din traditiile poloneze cele mai cunoscute. Acesta poate fi usor transformata intr-o valoare europeana.” incheie scrisoarea.

Bruxelles, 10 septembrie 2015

Exprimaţi-vă opinia