Papa Francisc la Sfânta Liturghie celebrată vineri, 11 septembrie 2015, în capela reședinței sale din Casa Sf. Marta. – OSS_ROM

RV 11 sep 2015. Pentru a fi milostivi față de ceilalți trebuie să avem curajul de a ne acuza pe noi înșine: a spus papa Francisc la predica Sfintei Liturghii celebrată vineri dimineață în capela reședinței sale din Casa ”Sf. Marta” cu participarea mai multor grupuri de credincioși. Pontiful a subliniat că trebuie să învățăm să nu-i judecăm pe ceilalți, altfel devenim noi înșine fățarnici, un pericol de care, a afirmat, cu toții trebuie să ne ferim, ”de la papa în jos”.

”Generozitate în iertare, generozitate în milostivire”. Papa Francisc a remarcat că, în aceste zile, lecturile biblice de la Sfânta Liturghie din ritul roman sau latin îndeamnă la reflecție cu privire la stilul creștin, înveșmântat cu simțăminte de blândețe, bunătate, îndelungă răbdare, încurajându-ne să ne suportăm unii pe alții. Referindu-se la lecturile Sfintei Liturghii de vineri (1Tim 1,1-2.12-14; Lc 6,39-42)  papa a spus că în cuvintele Domnului se observă și referința la o recompensă: ”nu judecați, ca să nu fiți judecați; nu condamnați, ca să nu fiți condamnați”.
• «Noi ne putem gândi: e frumos așa ceva, nu e adevărat? Fiecare dintre voi ar putea să spună: dar, părinte, e frumos, dar cum poți să faci așa ceva, cum poți să începi aceasta, care este primul pas pentru a păși pe această cale? Primul pas îl vedem astăzi – a răspuns la predică papa Francisc – atât în prima lectură cât și în Evanghelie. Primul pas este acela de a ne acuza pe noi înșine. Curajul de a se acuza pe sine, înainte de a-i acuza pe ceilalți. Iar apostolul Paul îl preamărește pe Domnul pentru că l-a ales și îi aduce mulțumire pentru că – afirmă – ”m-a găsit vrednic de încredere, punându-mă în slujirea sa, deşi mai întâi am fost un defăimător, un persecutor şi un insultător, dar am aflat îndurare”».

Sfântul Paul, a continuat Pontiful, ”ne învață să ne acuzăm pe noi înșine. Și Domnul, cu imaginea paiului din ochiul fratelui tău și a bârnei din ochiul tău, ne învață același lucru”. Trebuie să scoatem mai întâi bârna din ochiul nostru, să ne acuzăm pe noi înșine. ”Primul pas este să te acuzi pe tine însuți”, să nu te simți ”judecător pentru a scoate paiul din ochiul altora”.
• «Isus folosește un cuvânt pe care îl spune doar despre cei cu două fețe, cu un suflet dublu: ipocrit. Fățarnic. Omul și femeia care nu învață să se acuze pe sine devin ipocriți. Cu toții, începând de la papa în jos, cu toții. Dacă unul dintre noi nu are capacitatea de a se acuza pe sine și apoi spune, dacă e necesar, cui trebuie să se spună lucrurile despre ceilalți, nu e creștin, nu intră în această lucrare atât de frumoasă a reconcilierii, a împăcării, a blândeții, a bunătății, iertării, a răbdării și milostivirii pe care ne-a adus-o Isus Cristos».

Primul pas, așadar, este următorul: să cerem de la Domnul ”harul convertirii” și ”când îmi vine în gând să mă gândesc la defectele celorlalți, să mă opresc”:
• «Când îmi vine să vorbesc cu alții despre defectele celorlalți, să mă opresc. Și (să mă întreb) eu cum sunt? Să avem curajul pe care îl are Sf. Paul aici: eu eram un defăimător, un persecutor şi un insultător. Dar câte alte lucruri putem spune despre noi înșine… Să ne abținem de la comentariile despre ceilalți și să facem comentarii despre noi înșine. Acesta este primul pas pe calea mărinimiei pentru că cel care știe să vadă numai paiul din ochiul celuilalt, ajunge să fie meschin: un suflet meschin, plini de micime, plin de bârfe».

Să-i cerem Domnului – a încheiat Pontiful – harul de a urma sfatul său: să fim generoși în iertare, generoși în milostivire: ”pentru a canoniza o persoană, este nevoie de un proces întreg, este nevoie de o minune, după care Biserica o proclamă sfântă. Dar dacă s-ar găsi o persoană care niciodată, niciodată dar niciodată nu a vorbit de rău pe alții, aceea ar putea fi canonizată imediat”.

(rv – A. Gisotti – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia