Papa Francisc, primind în audiență membrii mișcării laicale ”Echipele Notre Dame” – OSS_ROM

RV 10 sep 2015. Papa Francisc a primit azi în audiență, în Sala Clementină din Palatul Apostolic, aproximativ 400 de participanți la întâlnirea organizată de mișcarea laicală de spiritualitate conjugală numită ”Echipele Notre Dame”. Apărută în Franța încă din 1938 la inițiativa mai multor familii și sub coordonarea unui preot, mișcarea bisericească ”Echipele Notre Dame” a fost înființată formal în 8 decembrie 1947 și oferă familiilor posibilitatea de a aprofunda semnificația sacramentală a căsătoriei și sensul creștin al vieții conjugale.

Papa a încurajat membrii mișcării și familiile la care ajung să trăiască propria spiritualitate în lumina Evangheliei:
• «Mă gândesc în special la rugăciunea în cuplu și în familie, o frumoasă și necesară tradiție care a sprijinit întotdeauna credința și speranța creștinilor, (tradiție) din nefericire abandonată în atâtea regiuni ale lumii; mă gândesc la timpul dialogului lunar propus între soți – celebrul și greul imperativ al ”datoriei de a lua loc” care merge aproape contra curentului, în raport cu obișnuințele lumii frenetice și agitate impregnată de individualism – moment de împărtășire trăit în adevăr sub privirea Domnului, un timp prețios de mulțumire, iertare, respect reciproc și atenție față de celălalt; mă gândesc, în fine, la participarea fidelă la o viață de ”echipă”, care aduce fiecăruia bogăția învățăturii și a împărtășirii, precum și la ajutorul și susținerea prieteniei. Subliniez, în această privință, fecunditatea reciprocă a acestei întâlniri trăită împreună cu un preot însoțitor».

Sfântul Părinte a îndemnat soții din mișcarea ”Echipele Notre Dame” să-și asume un angajament misionar, în special pentru primirea și formarea în credință a tinerelor cupluri, atât înainte cât și după căsătorie:
• «Această misiune care vă revine este cu atât mai importantă cu cât imaginea familiei – așa cum o vrea Dumnezeu, compusă dintr-un bărbat și o femeie în vederea binelui soților și al nașterii și educației copiilor – este deformată prin intermediul unor mari proiecte contrare, susținute de colonizări ideologice».

Pontiful a îndemnat la o schimbare de atitudine față de numeroasele familii care au fost rănite din cauza lipsei de muncă sau a sărăciei, a dezechilibrului provocat de o îndepărtarea sau absența unuia dintre soți, ori din cauza unui climat de violență.
• «În fine, nu pot decât să încurajez cuplurile din ”Echipele Notre Dame” să fie instrument al milostivirii lui Cristos și al Bisericii față de persoanele a căror căsătorie s-a ruinat. Nu uitați niciodată că fidelitatea voastră conjugală este un dar al lui Dumnezeu și că față de fiecare dintre noi este folosită milostivirea. O pereche unită și fericită poate să înțeleagă mai bine decât oricine, ca din interior, rana și suferința pe care le provoacă un abandon, o trădare sau un faliment al iubirii. E necesar, deci, ca voi să aduceți mărturia și experiența voastră pentru a ajuta comunitatea creștină să discearnă situațiile concrete ale acestor persoane, să le primească cu rănile lor și să le ajute să meargă în credință și adevăr, sub privirea lui Cristos, Bunul păstor, ca să ia parte în apropriat la viața Bisericii».

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia