Lampedusa

Bruxelles, 31 august de 2015

Fara alternative, persoanele care fug de razboi si opresiune incearca sa ajunga in siguranta in Europa cu orice pret. Insa de cele mai multe ori acestia mor.

Oprirea acestor tragedii este in intregime realizabila. Prin cooperare si buna guvernare statele europene pot deschide canale legale si sigure pentru refugiatii ce vor sa ajunga in Europa. Acum este timpul pentru un sistem european de vize umanitar.

Bilantul tragediilor la frontierele Europei continua sa creasca. La 27 august doua barci care transportau aproximativ 500 de persoane s-au scufundat in Marea Mediterana in drumul lor din Libia catre Europa. ONU estimeaza ca peste 2.400 de refugiati s-au inecat in Marea Mediterana in acest an. De altfel, mii de refugiatii sirieni, afgani si irakieni continua sa soseasca in Grecia zilnic. Hrana, apa si un adapost sunt greu de gasit aici iar numarul de victime este necunoscut. In aceeasi zi cu naufragiile mediteraneene, 71 de persoane au fost gasite moarte in partea din spate a unui camion abandonat pe o autostrada din Austria langa Viena.

“Ce s-a intamplat in Austria este inacceptabil. Aceasta nu este doar o problema morala, ci una politica. Toate tarile si societatile europene trebuie sa lucreze impreuna si sa dezvolte un raspuns coordonat care protejeaza viata”, spune directorul JRS Europa, Jean-Marie Carrière.

“Singura modalitate de a preveni mai multe decese este de a implementa masuri care ar permite refugiatilor sa calatoreasca in conditii de siguranta si in mod legal in Europa”, spune ofiter de advocacy  a JRS Europa, Olga Siebert. “Codul de vize al UE este in curs de reformare, si este absolut esentiala ca viza umanitara sa fie inclusa in noua legislatie. O viza umanitara europeana unificata ar distruge modelul de afaceri al contrabandistilor si ar permite oamenilor sa foloseasca mijloace regulate pentru a ajunge in Europa si sa aplice pentru azil pe teritoriul european “, explica Siebert.

“Solicitantii de azil nu sunt o amenintare pentru Europa – politicile noastre sunt o amenintare pentru ei”, a mentionat Caritas in urma tragediei din Austria. Cand ministrii UE se vor intalni pentru discutii privind migratia la 14 septembrie, JRS Europa va solicita ca accesul sigur si legal pentru solicitantii de azil sa fie prioritara in agenda lor  de discutii.

“Frontierele sunt cele care ucid oamenii”, spune Carrière. “Construirea mai multor garduri va avea ca rezultat doar mai multe decese. Pentru a ne depasi teama trebuie sa intindem mâna prieteniei catre oamenii care au nevoie. Impreuna cu factorii de decizie politica, putem invata de la initiativele locale de bun venit și sa construim o buna guvernare europeana pentru refugiati”, concluzioneaza el.

Exista multe exemple bune de bun venit și de sprijin In Intreaga Europa. Prin programul “Mare Nostrum” guvernul italian a aratat ca misiunile de cautare și salvare In Marea Mediterana au fost In Intregime posibile. Recent, guvernul german a anuntat ca se așteapta sa primeasca 800.000 de solicitanti de azil, pâna la sfârșitul anului. In loc de  a se speria guvernul german a dovedit ca este capabil a se adapta și a lucra eficient pentru a adaposti refugiatii In mod corespunzator.

Este timpul pentru o guvernare puternica la nivel european pentru a oferi acces la protectie pentru refugiati.

 

Sursa: http://www.jrseurope.org/news_detail?TN=NEWS-20150831060018

Exprimaţi-vă opinia