Papa Francisc la rugăciunea Angelus duminică 6 septembrie 2015 – AFP

RV 06 sep 2015. Cu un stăruitor apel adresat parohiilor și comunităților călugărești să ofere ospitalitate unei familii de refugiați, apel precedat de o amplă meditație la evanghelia acestei duminici (a XXIII-a din timpul de peste an), papa Francisc a recitat duminică, 6 septembrie 2015, la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic tradiționalul antifon marian ”Angelus Domini”, ”Îngerul Domnului”. Zeci de mii de credincioși din lumea întreagă au ținut să ia parte la rugăciunea Sfântului Părinte în ciuda vremii nesigure care s-a abătut în ultimele zile asupra Romei.

• «Dragi frați și surori, milostivirea lui Dumnezeu este recunoscută prin intermediul faptelor noastre, după cum ne-a mărturisit viața Fericitei Maici Tereza de Calcutta, a cărei moarte a fost comemorată ieri. În fața tragediei a zeci de mii de refugiați care fug din fața morții din cauza războiului și a foamei, și au pornit la drum spre o speranță de viață, Evanghelia ne cheamă și ne cere să fim ”aproapele” celor mai mici și abandonați, să dă le dăm o speranță concretă. Nu doar să le spunem: ”Curaj, răbdare…”. Speranța creștină este luptătoare, cu tenacitatea celui care merge spre un țel sigur. De aceea, în apropierea Jubileului milostivirii, adresez un apel parohiilor, comunităților călugărești, mănăstirilor și sanctuarelor din toată Europa să exprime concretețea Evangheliei și să primească o familie de refugiați. Este un gest concret în pregătirea Anului Sfânt al milostivirii. Fiecare parohie, fiecare comunitate călugărească, fiecare mănăstire, fiecare sanctuar din Europa să ofere ospitalitate unei familii, începând din dieceza mea de Roma. Mă adresez fraților mei episcopi din Europa, adevărați păstori, pentru ca în diecezele lor să susțină apelul meu, amintind că milostivirea este al doilea nume al iubirii: ”Tot ceea ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut” (Mt 25,40). Chiar și cele două parohii din Vatican vor primi în aceste zile două familii de refugiați».

Referindu-se mai înainte la pagina Evangheliei din această duminică, în care Isus vindecă un surdomut (Mc 7,31-37), Pontiful a remarcat că prin gestul său, Isus ”restabilește comunicarea deplină a omului cu Dumnezeu și cu ceilalți oameni”. Minunea are loc în ținutul Decapole, într-o regiune considerată păgână, drept care surdomutul care este adus în fața lui Isus devine ”simbolul celui care nu crede și care străbate un drum spre credință”, din moment ce surzenia exprimă ”incapacitatea de a asculta și de a înțelege nu doar cuvintele oamenilor dar nici Cuvântul lui Dumnezeu”. Iar Sfântul Paul ne amintește că ”credință se naște din ascultarea predicării” (cf Rm 10,17).

Primul lucru pe care Isus îl face este să-l ducă pe sărmanul bolnav departe de mulțime, după care îi atinge urechile și limba spunând ”Effatá! – Deschide-te!”, pentru a-i reda astfel capacitatea de a auzi și de a vorbi.
• «Învățătura pe care o scoatem din acest episod este că Dumnezeu nu este închis în sine, dar se deschide și intră în comunicare cu umanitatea. În imensa lui milostivire, depășește abisul diferenței infinite dintre El și noi și vine în întâmpinarea noastră”.

Mai mult decât atât, pentru a duce la desăvârșire comunicarea cu omul, Dumnezeu însuși s-a făcut om: a considerat că nu este suficient să ne vorbească prin intermediul Legii și al profeților, dar s-a făcut prezent în persoana Fiului său, Cuvântul care s-a făcut trup. Isus este marele ”constructor de punți”, care construiește în el însuși marea punte a comuniunii depline cu Tatăl. Dar pagina acestei Evanghelii are ceva de spus și pentru noi, cei de astăzi:
• «Deseori noi suntem aplecați și închiși în noi înșine și facem atâtea insule inaccesibile și neprimitoare. Chiar și raporturile umane cele mai elementare creează realități incapabile de deschidere reciprocă: cuplul închis, familia închisă, grupul închis, parohia închisă, patria închisă… Și totuși, la originea vieții noastre creștine, la botez, se află chiar acel gest și acel cuvânt al lui Isus care spune ”Effatá! – Deschide-te!”».

În momentul primirii Botezului, aceeași minune a avut loc pentru noi: ”am fost vindecați de surzenia egoismului și de mutismul închiderii și al păcatului, și am fost introduși în marea familie a Bisericii. Îl putem auzi pe Dumnezeu care vorbește și comunică Cuvântul său celor care nu l-au auzit niciodată sau celui care l-a uitat și l-a îngropat sub mărăcinii grijilor și ademenirilor lumești”. Fecioara Preasfântă, a încheiat Pontiful, ”să ne ajute în efortul de a ne mărturisi credința și de a comunica faptele minunate ale Domnului celor pe care îi întâlnim în drumul nostru”.

După rugăciunea ”Angelus”, papa Francisc a adăugat în spaniolă un nou apel la pace între Venezuela și Columbia, în urma expulzării mai multor cetățeni columbieni din țara vecină. Pontiful a subliniat că întâlnirea episcopilor din cele două țări, dedicată acestei situații dureroase, reprezintă ”un semn evident de speranță” și a îndemnat cele două popoare la rugăciune pentru ca ”în spirit de solidaritate și fraternitate, să depășească greutățile actuale”.

De asemenea, Sfântul Părinte a salutat cea de-a XI-a ediție a ”Jocurilor Africane”, manifestare sportivă care a început acum două zile la Brazzaville, capitala R. Congo. ”Fie ca această mare sărbătoare a sportului – a spus papa Francisc – să contribuie la pacea, fraternitatea și dezvoltarea tuturor țărilor din Africa”.

În fine, înainte de saluturile adresate pelerinilor din diferite țări, Pontiful a menționat beatificarea, sâmbătă, în Spania, a trei călugărițe ucise din ură față de credință în timpul războiului civil.
• «Ieri, la Gerona, în Spania, au fost proclamate Fericite Fidelia Oller, Iosefina Monrabal și Faconda Margenat, călugărițe din institutul ”Surorile Sfântului Iosif de la Gerona”, ucise pentru fidelitatea lor față de Cristos și de Biserică. În ciuda amenințărilor și intimidărilor, aceste femei au rămas curajoase la locul lor pentru a-i îngriji pe cei bolnavi, punându-și încrederea în Dumnezeu. Mărturia lor eroică, până la vărsarea sângelui, să dea putere și speranță celor care sunt prigoniți în zilele noastre din cauza credinței creștine. Și noi știm că sunt foarte mulți».

Vom reveni peste câteva clipe la acest eveniment cu un amplu interviu acordat postului nostru de radio de cardinalul Angelo Amato.

Primiți acum și Binecuvântarea apostolică invocată de papa Francisc duminică, la rugăciunea ”Angelus” în Piața Sfântul Petru, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia