papa francisc

02.09.2015, Vatican (Catholica) – „Papa spune că preoții pot permite acest păcat catolic” [sic!], scria MSNBC.com ieri, referindu-se la avort. După câteva ore titlul a fost, din fericire, corectat cu „Papa spune că preoții pot să dezlege de acest păcat”. Este doar un exemplu din multele titluri exagerate sau greșite care au apărut în presa seculară din mai multe țări, răstălmăcind cuvintele Papei. Și dacă unele titluri se mai corectează, rămân în multe articole informații eronate. Nu, ieri Papa Francisc nu a schimbat învățătura despre gravitatea avortului, cu atât mai mult nu l-a „declasificat” de la păcate.

Această istorie de răstălmăciri cunoaște multe exemple, unul recent fiind după audiența din 5 august a.c., când Papa a vorbit despre cei divorțați. Afirmația sa că aceștia nu trebuie tratați „ca și cum ar fi excomunicați”, a ajuns în presă „Papa a ridicat excomunicarea divorțaților”. Divorțații nu sunt excomunicați, nici măcar divorțații recăsătoriți – aceștia din urmă nu pot primi Euharistia, dar aceasta nu înseamnă că ar fi excomunicați. Revenind la avort, replicile catolice nu au așteptat prea mult. Un articol publicat pe Angelus.com.ro și republicat pe Lumea.Catholica.ro (Ce a spus de fapt Papa Francisc despre avort), oferă lămuriri sub forma răspunsurilor la trei întrebări: Papa Francisc este primul Suveran Pontif care vorbește despre avort, iertare și milă? Există încă păcate rezervate care pot fi iertate doar de către episcop? respectiv Ce este unic la mesajul de astăzi despre avort? ce înseamnă pentru noi astăzi?

Un răspuns complex este oferit și de Jimmy Akin, cunoscut apologet american, pe NCRegister.com. Acesta amintește că dezlegarea nu privește exclusiv femeile care fac avort, pentru că de păcatul avortului se fac responsabili „toți cei care, dacă nu ar fi colaborat într-un anume mod, avortul nu ar fi avut loc”. Este vorba deci de medici, asistente, dar și de soții/prietenii/rudele care poate au împins femeia spre avort. Apologetul amintește apoi că implicarea în avort aduce automat excomunicarea (este vorba de excomunicarea latae sententiae – automată), implicit interzicerea accesului la Sacramente. Iar aceste excomunicări nu le poate ridica decât Episcopul. Există anumite excepții, de exemplu persoanele sub 16 ani, dar și posibilitatea delegării de către Episcop către preoți în vederea ridicării excomunicării.

Akin explică: „Datorită răspândirii largi a avortului în America, majoritatea Episcopilor americani au dat preoților puterea de a remite în spovadă excomunicarea datorită avortului, fără a trebui să consulte mai întâi Episcopul”. Astfel, în mod tradițional cine a comis un avort trebuie să meargă la preot, care va analiza dacă au existat condițiile pentru excomunicarea latae sententiae: dacă nu au existat, preotul ascultă spovada și dă dezlegarea; dacă au existat, preotul fie se consultă cu Episcopul local, fie – în anumite Dieceze doar – poate să ridice excomunicarea și apoi să dea dezlegarea. Ei bine, pe perioada Jubileului Milostivirii, în Diecezele în care preoții aveau această putere nu se schimbă nimic; în Diecezele unde preoții trebuiau să consulte Episcopul pentru astfel de cazuri, nu va mai fi nevoie (strict pe perioada Jubileului).

Subminează Papa Francisc autoritatea Episcopilor locali?, mai notează Jimmy Akin ca întrebare de interes. „Nu. Ca legislator al Codului de Drept Canonic, Papa Francisc are deplină autoritate în acest sens. Unui Episcop local poate să îi placă sau nu că Papa Francisc face aceasta, dar cert este că el are autoritatea legală pentru așa ceva. Nu poate fi vorba de uzurpare. Este o simplă exercitate a autorității legitime a Papei.”

Exprimaţi-vă opinia