Papa Francisc, Piaţa Sfântul Petru, 02 septembrie 2015 – AP


 RV 02 sept 2015. Dragostea familiilor învinge deşertificarea oricărui oraş, iar înţelepciunea afectivă este calitatea geniului familial: a spus papa Francisc la audienţa generală de miercuri, 02 septembrie a.c., din Piaţa Sfântul Petru din Vatican, în ultima parte a şirului de cateheze dedicat familiei. Cu aceeaşi ocazie, Pontiful a făcut un apel de pace în  Extremul Orient, pentru migranţi, grupurile minoritare şi traficanţii de arme.
Papa Francisc şi-a îndreptat atenţia asupra modului în care familia îşi îndeplineşte responsabilitatea de a transmite credinţa, atât în interiorul ei, cât şi în afară.

„Deşi într-un prim moment ne pot veni în minte câteva expresii evanghelice care par să contrapună legăturile de familie cu a-l urma pe Isus – a spus Papa – precum «Cine îşi iubeşte tatăl sau mama mai mult decât pe mine nu este vrednic de mine; cine îşi iubeşte fiul sau fiica mai mult decât pe mine, nu este vrednic de mine; cine nu-şi ia crucea şi nu mă urmează nu este vrednic de mine» (Mt 10, 37-38)”, Isus nu doreşte să anuleze a patra poruncă, (…) prima mare poruncă faţă de persoane. Din contră, a explicat Succesorul lui Petru, când Isus afirmă primatul credinţei în Dumnezeu, face aceasta pentru că «nu găseşte o comparaţie mai semnificativă pentru dragostea familiei»:

• „Însăşi legăturile familiale, trăite în interiorul experienţei de credinţă şi a iubirii lui Dumnezeu vin transformate, «umplute» cu un sens şi mai profund; ele devin capabile să-şi «depăşească propriile limite», pentru a crea o paternitate şi o maternitate mai amplă, pentru a-i primi ca pe fraţi şi surori pe toţi cei care sunt privaţi de orice legătură familială”.

Papa Francisc a subliniat că în transmiterea credinţei, „înţelepciunea afectivă este calitatea supremă a geniului familial”, înţelegând prin aceasta toate „afectele care nu se cumpără şi nu se vând” şi a căror «gramatică» se învaţă doar în familie, nu în altă  parte. Dragostea familiei – a spus Papa – este tocmai «limbajul prin care Dumnezeu se face înţeles de toată lumea».

• „Când afectele familiale devin mărturie a Evangheliei, ele sunt capabile să înfăptuiască lucruri inimaginabile, prin care se pot atinge cu mâna operele lui Dumnezeu în istorie, precum ceea ce Isus a îndeplinit pentru bărbaţii, femeile şi copiii pe care i-a întâlnit. Un simplu zâmbet oferit miraculos unui copil abandonat care îl face să trăiască, ne explică acţiunea lui Dumnezeu în lume mai bine decât mii de tratate teologice. Un singur bărbat sau femeie, capabili să rişte şi să se sacrifice pentru fiul unei alte persoane, nu doar pentru fiul lor, ne explică lucruri despre iubire, pe care mulţi oameni de ştiinţă nu le mai înţeleg. Acolo unde există dragoste de familie se nasc gesturile care vorbesc mai mult decât orice cuvânt. Gestul iubirii este cel care ne face să trăim”.

Familia care răspunde la chemarea lui Isus „încredinţează regia acestei lumi alianţei bărbatului şi a femeii cu Dumnezeu”: aceasta este ideea care a însoţit a doua parte a catehezei Sfântului Părinte, într-o analogie a realităţii prezente cu oraşul Babel şi o invitaţie în a «reda – începând din Biserică – centralitatea revenită familiei care ascultă cuvântului lui Dumnezeu şi îl pune în practică»:

• „Alianţa familiei cu Dumnezeu este chemată astăzi să contrasteze deşertificarea comunitară a oraşelor moderne. Oraşele noastre au devenit însă mortificate, datorită înlocuirii iubirii, a zâmbetelor…. cu atât de multe lucruri pentru distracţie, pentru râset, dar iubirea lipseşte. De fapt, este tocmai familia cea care lipseşte. Dragostea unei familii este capabilă să învingă această deşertificare a oraşelor noastre. Aceasta este victoria iubirii în familie”.

Aportul aduse de familie, a mai spus Papa, nu poate fi înlocuit de nicio inginerie politică sau economică deoarece „proiectul Babel construia zgârie-nori fără viață. Duhul lui Dumnezeu, în schimb, face să înflorească deşerturile (Este 32:15)”.

• „Trebuie să ieșim din turnurile si camerele blindate ale elitelor, pentru a vizita din nou casele și spațiile deschise ale mulțimilor”.

Comuniunea carismelor dăruite prin sacramentul căsătoriei și a celor acordate prin consacrarea la Împărăția lui Dumnezeu, este destinată să transforme biserica într-un loc pe deplin familiar, în întâlnirea cu Dumnezeu:

• „Să mergem mai departe pe acest drum, să nu ne pierdem speranţa. Unde este o familie cu iubire, acea familie este capabilă să încălzească inima unui întreg oraş cu mărturia sa de iubire. Rugați-vă pentru mine, rugați-vă unii pentru alții, pentru a deveni capabili să recunoaştem și să sprijinim vizitele lui Dumnezeu. Duhul Sfânt va aduce o răsturnare fericită în familiile creştine, și orașul omului va ieşi ieșit din propria sa depresie!”.

Salutând pelerinii de limba portugheză, spaniolă, arabă şi franceză prezenţi în Piaţă Pontiful a făcut la finalul audienţei de miercuri şi un apel de pace pentru Extremul Orient, unde se comemorează în aceste zile încheierea celui de al II-lea Război Mondial:

• „Reînnoiesc rugăciunea mea fierbinte către Domnul, prin mijlocirea Fecioarei Maria, pentru ca lumea de astăzi să nu mai experimenteze ororile și suferința îngrozitoare a unor astfel de tragedii. Aceasta este, de asemenea, dorința permanentă a populaţiilor, mai ales a victimelor diferitelor conflicte sângeroase. Să nu mai fie niciodată război! Este strigătul îndurerat care se ridică din inima noastră și a tuturor bărbaților și femeilor de bunăvoință spre Prințul Păcii”.

Primiți acum și Binecuvântarea Apostolică a papei Francisc invocată la finalul audienței generale de miercuri, 02 septembrie 2015, în Piaţa Sfântul Petru din Vatican, care ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

(rv – M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia