30.08.2015, România (Catholica) – Sophia Institute, organizație catolică americană, deține o editură prestigioasă, la care au apărut în timp numeroase cărți valoroase. Dar anul 2014 a adus o nouă inițiativă: Sophia Sketchpad sunt o serie de materiale video despre Sacramente. În octombrie anul trecut a fost lansat primul, despre Euharistie; în 30 martie anul curent a fost lansat cel despre Spovadă; iar la jumătatea acestei luni al treilea, despre Căsătorie. Toate cele trei clipuri au fost subtitrate în limba română și pot fi văzute pe pagina Facebook pentru Catholica.ro.

Clipurile au 6-8 minute și se folosesc de desenare în paralel cu explicațiile. Astfel, imaginile sugestive și explicațiile clare oferă scurte dar importante lecții despre Sacramente. Următorul vizat este cel despre Mir. Cel mai recent clip, dedicat Căsătoriei, vine în timp înainte de Sinodul Episcopilor din Vatican care va fi dedicat tocmai familiei și căsătoriei. Încă de la început, clipul invită la a privi spre Preasfânta Treime pentru a înțelege misterul Căsătoriei. „Treimea este o uniune indisolubilă de iubire dătătoare de viață”, se amintește în clip. „Din veșnicie, Tatăl se dăruiește cu totul născându-l pe Fiul, iar Fiul se dăruiește cu totul în iubire către Tatăl. Spiritul Sfânt purcede de la amândoi, ca legătură a acestei iubiri ce se dăruiește pe sine. Căsătoria este o imagine a acestei vieți divine. Soțul se dăruiește complet soției. Soția se dăruiește complet soțului. Din uniunea lor, dragostea creează viață. Când bărbatul și femeia se unesc în căsătorie, vedem reflectată în comuniunea lor Preasfânta Treime.”

Toate cele trei clipuri se găsesc și pe Cateheza.ro în format gata de descărcat, pentru uz offline, de exemplu la întâlniri de cateheză. Materialele video se pot descărca cu subtitrarea separată, sau integrată. Până acum, clipul despre Euharistie a strâns pe pagina de Facebook asociată sitului Catholica.ro peste 2.500 de vizualizări; cel despre Spovadă aproape 6.000; iar cel despre Căsătorie, publicat de o zi, se apropie de prima mie.

 

Exprimaţi-vă opinia