Patriarhul Bartolomeu: Mesaj de Ziua Mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației – ANSA

31 august 2015. “Omul, în calitate de co-creator și de ființă dotată cu liberul arbitru are o mare responsabilitate în privința înfruntării actualei crize ecologice”. Această subliniere aparține Patriarhului ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, cu prilejul Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației, celebrată la 1 septembrie. În acest an, pentru întâia oară, această Zi este celebrată în comuniune cu Biserica Catolică și cu alte Biserici creștine.

Lăcomia umană a redus pământul la un depozit de gunoaie

Mesajul patriarhului, aflat pe aceiași linie cu reflecțiile Papei Francisc încredințate enciclicei Laudato si’ despre îngrijirea casei comune, pornește de la pericolele climatice care, în prezent, amenință supraviețuirea planetei, denunțând responsabilitățile umane în privința distrugerii Creației.  “Lăcomia oamenilor”, ce amintește de bogatul nesăbuit din Evanghelie, alături de “consumism” și de cultura risipei, a exploatării nediscriminate a resurselor naturale, reprezintă cauza reducerii Pământului la “un imens depozit de gunoaie”, afirmă Patriarhul Bartolomeu, citând cuvintele enciclicei.

Gunoaie materiale și mizerie spirituală
Însă, nu este vorba doar despre “gunoaie materiale”, ci mai ales despre “murdăria spirituală”. În sintonie cu Papa Francisc, Patriarhul Bartolomeu evidențiază tocmai strânsa legătură dintre criza din raportul om-natură și cea din relația om-Dumnezeu. În acest sens, “creștinii ortodocși, întăriți de credința lor în Creator”, sunt chemați “să împlinească o operă evanghelică și în privința tutelării Creației, adică să reînnoiască vestirea Evangheliei în lumea de azi”. Mesajul se încheie cu îndemnul adresat tuturor de a-și redeștepta mințile și a se elibera de pasiunile și interesele personale “pentru a trăi în armonie cu aproapele și cu Creația, realizată în mod atât de mirabil de către Dumnezeu”.

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia