Papa Francisc, salutând credincioșii din Piața Sfântul Petru la rugăciunea ”Angelus Domini”. – REUTERS

 

 RV 30 aug 2015. La rugăciunea ”Angelus”, recitată duminică în Piața Sf. Petru împreună cu zeci de mii de credincioși din diferite țări, papa Francisc a prezentat o amplă meditație despre evanghelia duminicii după ritul roman sau latin. La saluturile finale, Pontiful a menționat beatificarea, sâmbătă, în Liban, a episcopului martir Flavian Mihai Melki, și a făcut un nou apel stăruitor în favoarea migranților.
Referindu-se la evanghelia acestei duminici, în care Isus discută cu fariseii și cărturarii despre valoarea ”obiceiurilor din bătrâni” (Mc 7,3), Sfântul Părinte a subliniat că pentru Isus ”poruncile oamenilor” nu trebuie să înlocuiască ”porunca lui Dumnezeu”. Prescrierile din vechime nu erau respectate întocmai de discipolii lui Isus, în special cele referitoare la purificarea exterioară a trupului (cf Mc 7,5). Replica lui Isus, a remarcat Pontiful, ”are forța unei sentințe profetice: «Lăsând la o parte porunca lui Dumnezeu – spune Isus farizeilor și cărturarilor – voi țineți obiceiul oamenilor» (v. 8)”. Aceste cuvinte, a reluat papa Francisc, ne arată că în Isus se află adevărul și că înțelepciunea lui ne eliberează de prejudecăți.
• «Dar atenție, prin aceste cuvinte Isus vrea să ne avertizeze și pe noi, astăzi, să nu considerăm că respectarea exterioară a legii ar fi suficientă pentru a fi buni creștini. Ca odinioară pentru farizei, există și pentru noi pericolul de a ne considera la locul nostru sau mai buni decât alții doar pentru faptul că respectăm regulile, obiceiurile, chiar dacă nu-l iubim pe aproapele, suntem cu inima împietrită și mândri. Respectarea literală a poruncilor este ceva steril dacă nu schimbă inima și nu se traduce în atitudini concrete precum a se deschide la întâlnirea cu Dumnezeu și cu cuvântul său, a căuta dreptatea și pacea, a-i ajuta pe cei săraci, slabi și asupriți».Atenția lui Isus, în pagina evangheliei din această duminică, este focalizată asupra unui aspect mai profund și de aceea spune: ”Nu este nimic în afara omului care, intrând în el, să-l poată face impur, însă cele care ies din om, acelea îl fac pe om impur” (v. 15).
• «Isus subliniază astfel primatul interiorității, al ”inimii”: nu lucrurile exterioare sunt cele care ne fac sfinți sau nu, ci inima care exprimă intențiile noastre, alegerile noastre și dorința de a face totul din dragoste față de Dumnezeu. Atitudinile exterioare sunt o consecință a ceea ce noi am hotărât în inimă. Granița dintre bine și rău nu trece în afara noastră ci mai degrabă înlăuntrul nostru, în conștiința noastră. De aceea, inima este cea care trebuie purificată și să se convertească. Fără o inimă purificată, nu poți să ai mâini cu adevărat curate și buze care să rostească cuvinte sincere de iubire, milostivire și iertare».

”Să-i cerem Domnului – a încheiat Pontiful – ca prin mijlocirea Sfintei Fecioare, să ne dăruiască o inimă curată, liberă de orice ipocrizie, ca să fim în stare să trăim după spiritul legii și să ajungem la țelul ei, care este iubirea”.

După rugăciunea ”Angelus”, papa Francisc a subliniat mai întâi beatificarea episcopului siro-catolic Flavian Mihai Melki, martir în timpul unei prigoane anti-creștine care nu se deosebește cu mult de situația actuală.
• «Dragi frați și surori, ieri (sâmbătă, 29 august 2015 – n.r.), la Harissa, în Liban, a fost proclamat Fericit episcopul siro-catolic Flavian Mihai Melki, martir. În contextul unei cumplite persecuții împotriva creștinilor, el a fost un apărător neobosit al drepturilor poporului său, îndemnându-i pe toți să rămână tari în credință. Creștinii sunt persecutați și astăzi, în Orientul Mijlociu și în alte părți ale lumii. Astăzi sunt mai mulți martiri decât în primele veacuri. Beatificarea acestui episcop martir să reverse asupra lor mângâiere, curaj și speranță. Dar să fie și un imbold pentru legislatori și guvernanți pentru ca pretutindeni să fie asigurată libertatea religioasă. Iar comunității internaționale îi cer să facă ceva astfel încât să se pună capăt violențelor și asupririlor».

Înainte de a saluta mai multe grupuri de pelerini din diferite țări, papa Francisc a menționat prezența în Piața Sfântul Petru a cardinalului Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena, și a reînnoit apelul său în favoarea migranților:
• «Din păcate, și în zilele trecute numeroși migranți și-au pierdut viața în călătoriile lor extrem de grele. Pentru toți acești frați și surori, înalț rugăciuni și vă îndemn să vă rugați. În particular, mă alătur cardinalului Schönborn, care astăzi este aici prezent, și întregii Biserici din Austria, la rugăciunea pentru cele șaptezeci și una de victime, printre care patru copii, descoperite într-un camion pe autostrada Budapesta – Viena. Să le încredințăm pe fiecare dintre ele milostivirii lui Dumnezeu și să-i cerem să ne ajute să cooperăm cu eficacitate pentru a împiedica astfel de crime, care sunt o ofensă pentru întreaga familie umană. Să ne rugăm în tăcere pentru migranții care suferă și pentru cei care și-au pierdut viața».

Primiți acum și Binecuvântarea Apostolică invocată de papa Francisc duminică la rugăciunea ”Angelus” în Piața Sfântul Petru, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia