Solidaritate în Belgia: cetățenii își deschid casele refugiaților – ANSA

25 august 2015. În fața creșterii masive a numărului de cereri de azil cu care se confruntă și autoritățile belgiene, episcopii din această țară au recepționat apelul din partea asociației Caritas Internationalis de a încuraja persoanele private să pună la dispoziția refugiaților locuințe aflate în proprietatea lor. Activ angajată în oferirea unei soluții provizorii și a asistenței solicitanților de azil, asociația Caritas dorește să colaboreze cu autoritățile pentru oferirea asistenței, însă propriile structuri au devenit insuficiente.

Numeroase persoane dispuse să ajute
“Multe persoane ne telefonează spunându-ne că vor să ne ajute”, a declarat François Cornet, directorul asociației Caritas Internationalis din Belgia, solicitat de agenția de presă catolică din această țară. “Ne bucurăm de existența acestui avânt de solidaritate și sperăm să contribuie la punerea la dispoziție a unor structuri de primire suplimentare pentru a face față noilor cereri”, a mai spus directorul Cornet, explicând că această soluție se prezintă ca fiind un mod concret de a veni în ajutor acestor persoane, garantându-le dreptul de azil și protecție în Belgia. De 15 ani, Caritas Internationalis se implică în mod deosebit în rezolvarea situației de urgență privitoare la refugiații prezenți la granițele orientale ale Uniunii Europene, promovând primirea lor în locuințe private, permițându-le solicitanților de azil să trăiască în mod autonom împreună cu familiile lor, favorizând integrarea acestora.

Primirea celor străini
Ideea ajutorării în acest mod a solicitanților de azil este susținută și de episcopii belgieni care au îndemnat comunitățile parohiale și pe toți creștinii din țară să se mobilizeze, răspunzând în acest fel îndemnului Papei Francisc “de a deschide ușile persoanelor care caută protecția unui Stat”. Locuințele căutate de Caritas Internationalis trebuie să răspundă anumitor exigențe: este necesar să fie locuibile potrivit normelor statului; trebuie să fie disponibile pentru o durată de minimum șase luni, să fie dotate de servicii igienice și de o bucătărie. Caritas asigură gestionarea locuințelor pe toată durata ocupării acestora, dar și plata chiriei, oferind totodată garanția menținerii locuinței în bună stare. Parcursul oaspeților va fi urmărit, pe toată perioada șederii, de către angajați ai Caritas Internationalis din Belgia.

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia