Exerciții spirituale și reuniunea preoților Episcopiei „Sfântul Vasile cel Mare” de București

Cioflinceni/Snagov, 18-21 august 2015

Predicate la mănăstirea părinților carmelitani de la Snagov de părintele Marius Taloș SJ, superiorul regional al Societății lui Isus din România, exercițiile spirituale ale clerului episcopiei de București au oferit participanților popasul necesar pe calea urmării Domnului pentru reînnoirea disponibilității la harurile Providenței.

Propunând temele biblice pe care le oferă misterele Rozariului, părintele predicator a oferit nu numai aprofundări ale simțului rugăciunii în misiunea de apostolat al preotului, dar a  creionat și motivațiile profunde pentru a privi la Maica Preacurată în acest demers de sfințenie al clericului dedicat turmei. Au fost zile petrecute, așadar, în comuniunea de rugăciune și fraternitate, dar și în trăirea responsabilității noii episcopii cu sediul în capitală.

În acest sens, vineri dimineața, la sfârșitul zilelor de rugăciune, Preasfințitul Mihai a prezidat Sfânta Liturghie dimpreună cu preoții prezenți. În continuare, în cadrul reuniunii preoților, în prezența Preasfinției Sale, s-a procedat la votarea din partea clerului prezent a celor trei membrii electivi ai Consiliului preoțesc. Clericii absenți au exprimat votul lor în scris, trimițându-l vicarului cu preoții. Acest consiliu consultativ, prevăzut de Codul Canoanelor Bisericilor Orientale în susținerea apostolatului din teritoriu, dar și a sfătuirii episcopului, este compus din șase membri pentru Eparhia de București. Numărul membrilor Consiliului preoțesc a fost stabilit în baza rescriptului Arhiepiscopului major care datorită numărului mic de clerici al noii eparhii a acordat dispensa de a restrânge numărul Colegiului Consultorilor eparhiali (canonici) la patru.

Pe lângă cei trei membrii votați de cler, Consiliul preoțesc este compus din doi membrii de drept, în baza numirii lor în cadrul Curiei eparhiei, iar un membru este numit de episcop (cf CCEO). În perioada următoare se va pregăti statutul de funcționare și se va stabili perioada mandatului Consiliului propusă până la aprobarea statului la doi ani.

Astfel, membrii Consiliului preoțesc sunt părinții; Liviu Oțoiu, protopop – vicar cu preoții, Constantin Oltean consilier eparhial – vicar administrativ, Silviu Moșneag, membru numit de arhiereu; Marian Stoicănescu, Andrei Mărcuș, Radu Ivan, aleși de clerul eparhial.

Zamfir Rusu

sursa: http://episcopiabucuresti.ro

 

Exprimaţi-vă opinia