Papa Francisc, salutând credincioșii la rugăciunea ”Angelus” în Piața Sfântul Petru. – AFP

 RV 23 aug 2015. ”Avem nevoie de Isus, Pâinea vieții, numai el poate să îndestuleze foamea noastră de infinit”. Cu o amplă meditație la evanghelia acestei duminici, a XXI-a din calendarul roman sau latin, Papa Francisc s-a rugat la amiază antifonul marian ”Angelus Domini” (Îngerul Domnului), împreună cu mii de credincioși prezenți în Piața Sfântul Petru. La saluturile finale, Pontiful a menționat grupul de seminariști nord-americani care au venit la Roma pentru studii și a reînnoit apelul la pace în Ucraina.
Alocuțiunea Sfântului Părinte:

«Dragi frați și surori, se încheie astăzi lectura capitolului al VI-lea din evanghelia după Ioan, cu discursul despre ”Pâinea vieții”, pronunțat de Isus a doua zi după minunea înmulțirii pâinilor și a peștilor. La sfârșitul acestui discurs, marele entuziasm din ziua precedentă s-a stins pentru că Isus a spus că este Pâinea coborâtă din cer și că avea s dăruiască trupul său ca hrană și sângele său ca băutură, făcând aluzie clară, în acest fel, la jertfa vieții sale. Acele cuvinte au trezit dezamăgire în mulțime, care le-a judecat nedemne de Mesia, nu ”învingătoare”. Unii dintre ei îl vedeau astfel pe Isus: ca pe un Mesia care trebuia să vorbească și să acționeze în așa fel încât misiunea lui să aibă sorți de izbândă. Dar tocmai în această privință se înșelau, asupra modului de a înțelege misiunea lui Mesia. Chiar și discipolii nu reușesc să accepte acel limbaj neliniștitor al Învățătorului. Și textul de astăzi prezintă disconfortul lor: ”Greu este cuvântul acesta, cine poate să-l înțeleagă?” (In 6,60).

În realitate, ei au înțeles bine discursul lui Isus. Atât de bine încât nu vor să-l asculte, pentru că este un discurs care pune în criză mentalitatea lor. Dar Isus oferă cheia prin care se poate depăși această dificultate, o cheie făcută din trei elemente. Primul, originea sa dumnezeiască. El s-a coborât din cer și se va urca ”acolo unde era mai înainte” (v. 62). Al doilea: cuvintele sale pot fi înțelese numai prin lucrarea Duhului Sfânt, Cel ”care dă viață” (v. 63). Al treilea: adevărata cauză a neînțelegerii cuvintelor sale este lipsa de credință: ”Sunt unii dintre voi care nu cred” (v. 64). Într-adevăr, din ceasul acela, ”mulți dintre discipolii lui s-au retras” (v. 66). În fața acestor plecări, Isus nu face reduceri și nu atenuează cuvintele sale, dimpotrivă, constrânge la luarea unei decizii precise: a sta cu El ori a se despărți de el, și spune celor Doisprezece: ”Nu cumva vreți să plecați și voi?” (v. 67).

În acel moment Petru face mărturisirea sa de credință în numele celorlalți apostoli: ”Doamne, la cine să mergem, Tu ai cuvintele vieții veșnice!” (v. 68). Nu spune: ”unde să mergem?” ci ”la cine să mergem?”. Problema de fond nu este să pleci și să abandonezi lucrarea începută, ci la cine să mergi. Din această întrebare a lui Petru noi înțelegem că fidelitatea față de Dumnezeu este o chestiune de fidelitate față de o persoană, față de care te legi ca să mergi împreună pe aceeași cale. Această persoană este Isus. Tot ceea ce avem în lume nu îndestulează foamea noastră de infinit. Avem nevoie de Isus, să stăm cu El, să ne hrănim la masa lui, cu cuvintele lui de viață veșnică! A crede în Isus înseamnă a face din El centrul, sensul vieții noastre. Cristos nu este un element accesoriu: este ”pâinea cea vie”, hrana indispensabilă. A se lega față de El, într-un adevărat raport de credință și iubire, nu înseamnă a fi înlănțuiți, ci profund liberi, mereu pe cale, deschiși la provocările timpului nostru.

Fecioara Maria să ne ajute să ”mergem” întotdeauna la Isus pentru a experimenta libertatea pe care El ne-o oferă, și care ne permite să purificăm alegerile noastre de încrustările lumești și de temeri”.

După rugăciunea ”Angelus”, papa Francisc a salutat grupurile de pelerini prezenți în Piața Sfântul Petru și a făcut un apel la pace în Ucraina.
• «Cu profundă îngrijorare urmăresc conflictul din estul Ucrainei, care s-a înăsprit din nou în aceste ultime săptămâni. Reînnoiesc apelul meu cordial la respectarea angajamentelor asumate pentru a ajunge la pacificare și cu ajutorul organizațiilor și al persoanelor de bună voință, să se răspundă la starea de urgență umanitară din țară. Domnul să dăruiască pace iubitei țări ucrainene, care se pregătește să sărbătorească mâine ziua națională. Să mijlocească pentru noi Fecioara Maria!».

Primiți acum și Binecuvântarea apostolică a papei Francisc, invocată duminică la rugăciunea ”Angelus” în Piața Sfântul Petru, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia