Un imigrant salvat cu ajutorul unui elicopter (foto: arhivă) – ANSA

 RV 20 aug 2015. Consiliul Pontifical pentru pastorația migranților și itineranților a publicat joi tema aleasă de papa Francisc pentru cea de a 102-a Zi mondială a migrantului și refugiatului: ”Migranții și refugiații ne interpelează. Răspunsul Evangheliei milostivirii”. Biserica Catolică marchează anual Ziua migrantului și a refugiatului în cea de a treia duminică din luna ianuarie, astfel că în 2016 aceasta va fi marcată la 17 ianuarie. Comunicatul de presă subliniază că cea de a 102-a Zi a migrantului și refugiatului se marchează în contextul Anului Sfânt al Milostivirii, proclamat de papa Francisc de la 8 decembrie 2015 la 20 noiembrie 2016.
Prima parte a temei pentru Ziua migrantului – ”Migranții și refugiații ne interpelează” – își dorește să aducă în prim plan situația dramatică prin care trec atâția oameni și femei, constrânși să-și abandoneze patria. Nu trebuie să se uite, de exemplu, tragediile care au loc în largul mării, în care își pierd viața sute de migranți. În fața riscului evident de a trece cu vederea peste acest fenomen, Sfântul Părinte – menționează comunicatul de presă – prezintă drama migranților și a refugiaților ca pe o realitate care trebuie să ne interpeleze. Pe această linie se situează bula ”Misericordiae vultus” în care afirmă: ”Să nu cădem în indiferența care umilește, în obișnuința care anesteziază sufletul și împiedică descoperirea noutății, în cinismul care distruge. Să deschidem ochii pentru a vedea mizeriile lumii, rănile atâtor frați și surori lipsiți de demnitate, și să ne simțim provocați la ascultarea strigătului lor de ajutor. (…). Fie ca strigătul lor să devină al nostru și împreună să putem rupe bariera de indiferență care deseori domnește suverană pentru a ascunde ipocrizia și egoismul” (nr. 15).

Cu cea de-a doua parte a temei – ”Răspunsul Evangheliei milostivirii” – se dorește stabilirea unei legături explicite între fenomenul migrației și răspunsul lumii și, în particular, al Bisericii. În acest context, Sfântul Părinte îndeamnă poporul creștină să reflecteze pe timpul Anului jubiliar la faptele de milostenie trupească și sufletească, printre care se află și cea referitoare la primirea celor străini. Și aceasta, fără a uita că Cristos însuși este prezent în ”cei mai mici”, și că la sfârșitul vieții vom fi judecați după răspunsul nostru de iubire (cf Mt 25, 31-45).

Discipolă a lui Isus, Biserica este întotdeauna chemată ”să vestească eliberarea celor care sunt prizonieri ai noilor forme de sclavie din societatea modernă” (Misericordiae vultus, nr. 16), într-un timp în care va trebui să aprofundeze raportul dintre dreptate și milostivire, două dimensiuni ale aceleiași realități (ibid., nr. 20).

Consiliul Pontifical îndeamnă Bisericile locale să celebreze Ziua mondială a migrantului în contextul Anului Jubiliar și înaintează mai multe propuneri. Astfel, Bisericile locale sunt încurajate să celebreze Ziua jubiliară în mod deosebit la nivel diecezan și național într-un context de viață cât mai apropiat de migranți și refugiați, cu participarea lor și a comunităților creștine locale. Tot la fel, Consiliul Pontifical propune ca evenimentul jubiliar central să fie chiar în 17 ianuarie 2016, cu ocazia Zilei mondiale a migrantului și refugiatului. Diecezele și comunitățile creștine care nu marchează încă această Zi într-un mod special, sunt încurajate să o facă folosindu-se de ocazia Anului Milostivirii. Se recomandă să nu se uite aspectul sensibilizării comunităților creștine cu privire la fenomenul migrațiilor. De asemenea, este de dorit ca atenția față de migranți și de situația lor să nu se reducă doar la o singură zi din an. În fine, se amintește că e important să se realizeze și semne concrete de solidaritate, care să aibă o valoarea simbolică și care să exprime apropierea și atenția față de migranți și de refugiați.

Comunicatul amintește în încheiere că pentru Ziua mondială a migrantului și refugiatului va fi publicat, potrivit uzanței, un Mesaj pontifical.

Ziua mondială a migrantului și refugiatului își are originea în scrisoarea ”Il dolore e le preoccupazioni” («Durerea și preocupările») pe care Sacra Congregație Consistorială a trimis-o în 6 decembrie 1914 episcopilor diecezelor din Italia. Se cerea atunci înființarea unei zile anuale de sensibilizare cu privire la fenomenul migrației și de organizare a unei colecte în favoarea operelor pastorale destinate emigranților italieni și pregătirii misionarilor consacrați emigrației. Drept urmare a scrisorii amintite, la 21 februarie 1915 s-a marcat pentru prima dată Ziua specială dedicată migranților.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia