Într-un mesaj trimis cu acest prilej Papa Francisc a trimis fratelui Alois, actualul prior al comunității din Taizé un mesaj la împlinirea a 75 de ani de la fondarea comunității și la 10 ani de la moartea Fratelui Roger – RV

 20 august 2015. În cadrul saluturilor adresate la finalul audienței generale de miercuri, Papa Francisc a amintit că pe 20 august comunitatea din Taizé împlinește 75 de ani, Sfântul Părinte amintindu-l totodată pe fondatorul comunității, fratele Roger Schutz, de la a cărui moarte s-a împlinit anul acesta, la 16 august, un deceniu.
Într-un mesaj trimis cu acest prilej fratelui Alois, actualul prior al comunității, Papa Francisc îi mulțumește lui Dumnezeu care face “să se nască mereu mărturisitori fideli până la sfârșit”. Citându-l pe Benedict al XVI-lea, Papa Francisc îl definește pe fratele Roger “un mărturisitor neobosit al Evangheliei păcii și reconcilierii, însuflețit de flacăra unui ecumenism al sfințeniei”.

“Tocmai arderea acestui foc l-a dus la fondarea unei comunități care poate fi considerată o adevărată ‘parabolă de comuniune’ care, până în prezent, a desfășurat un rol important în construirea punților de fraternitate între creștini”, se spune de asemenea în mesajul transmis de Pontif actualului prior al comunității din Taizé.

“Urmărind cu pasiune unitatea Bisericii, Trup al lui Cristos, frère Roger s-a deschis în fața comorilor păstrate în diferite tradiții creștine, fără a se rupe însă de originea sa protestantă”, se mai spune în mesaj, subliniindu-se că, prin perseverența de care a dat mărturie pe parcursul lungii sale vieți, fondatorul comunității din Taizé a contribuit la schimbarea relațiilor dintre creștinii care sunt încă separați, trasând pentru mulți o cale a reconcilierii”.

Hrănit de Cuvântul Sfintei Scripturi, fratele Roger s-a inspirat din învățătura Părinților Bisericii, actualizând izvoarele creștine pentru tineri. Priorul din Taizé – observă de asemenea Papa Francisc – “înțelegea noile generații și avea încredere în ele”, făcând din Taizé “un loc de întâlnire unde tineri proveniți din toate colțurile lumii se simt respectați și însoțiți în căutările lor spirituale”.

Pontiful reamintește de asemenea că “Frère Roger i-a iubit pe săraci, pe dezmoșteniții vieții, pe cei care în aparență nu contează”, demonstrând “prin existența sa și a fraților din comunitate că rugăciunea merge în pas cu solidaritatea umană”.

La finalul mesajului, Papa îi mulțumește lui Dumnezeu “pentru viața dăruită de Fratele Roger, până la sfârșitul violent al acesteia, exprimându-și speranța ca această Comunitate  “să păstreze mereu vie mărturia dată lui Cristos cel înviat și apelul reînnoit continuu de a alege să iubească”.

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia