Mii de credincioși au venit sâmbătă, 15 august 2015, la rugăciunea Angelus recitată de papa Francisc în Piața Sfântul Petru. – OSS_ROM

 RV 15 aug 2015. În solemnitatea Adormirii Maicii Domnului, papa Francisc s-a rugat la ”Angelus”, în Piața Sfântul Petru, pentru ca Fericita Fecioara Maria ”să-și îndrepte spre noi ochii săi cei milostivi, să ne lumineze calea, să ne arate țelul și să ni-l arate pe Isus”. Este pentru prima dată în istoria de 61 de ani a recitării publice a rugăciunii ”Angelus” când un Suveran Pontif înalță această devoțiune în Piața Sfântul Petru la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. După o dimineață răvășită de tunete, fulgere și ploaie, un soare timid a însoțit rugăciunea mariană recitată de papa Francisc împreună cu mii de pelerini care nu s-au descurajat de previziunile meteo. La saluturile finale, Sfântul Părinte și-a exprimat solidaritatea cu populația orașului chinez Tianjin, unde mai multe explozii din zona industrială au dus, zilele trecute, la moartea multor persoane.
Adevăratul motiv al măreției Sfintei Fecioare Maria și a fericirii de care acum se bucură în cer este credința, a spus papa Francisc în cuvântul său, subliniind că în credință aflăm ”inima întregii vieți a Mariei”.
• ”Ea știe, și o spune, că în istorie cântărește violența celor aroganți, mândria celor bogați, insolența celor îngâmfați. Cu toate acestea, Maria crede și proclamă că Dumnezeu nu-i lasă singuri pe fiii săi, pe cei smeriți și săraci, dar vine în ajutorul lor cu milostivire și grijă, dându-i jos de pe tronuri pe cei puternici, dispersându-i pe cei mândri în uneltirile inimii lor”.

Milostivirea Domnului este motorul istoriei. Lucrurile mărețe care au fost făcute în Maica Celui atotputernic – a continuat Sfântul Părinte – nu se referă numai la Maria: ”ne privesc în profunzime, ne vorbesc de călătoria noastră în viață, ne aduc aminte de țelul care ne așteaptă: casa Tatălui”.
• ”Viața noastră, văzută în lumina Mariei înălțată la cer, nu este un vagabondaj fără sens, ci un pelerinaj care, cu toate incertitudinile și suferințele, are un țel sigur: casa Tatălui nostru, care ne așteaptă cu iubire”.

Semnul de mângâiere și speranță pe care Dumnezeu îl face să strălucească pentru poporul său, nu este unul generic și greu de aflat, el având un chip și un nume:
• ”Chipul luminos al Maicii Domnului, numele binecuvântat al Mariei, cea plină de har, fericită pentru că a crezut în cuvântul Domnului. Marea credincioasă! Ca mădulare ale Bisericii, suntem destinați să împărtășim gloria Mamei noastre, pentru că, mulțumită lui Dumnezeu, și noi credem în jertfa lui Cristos pe cruce și, prin intermediul Botezului, am început să facem parte din acest mister al mântuirii”.

După rugăciunea ”Angelus”, Sfântul Părinte și-a îndreptat gândul spre locuitorii orașului Tianjin, din nordul Chinei, unde mai multe explozii din zona industrială au provocat numeroși morți, răniți și importante pagube materiale:
• ”Înalț rugăciunea mea pentru cei care și-au pierdut viața și pentru toate persoanele încercate de această nenorocire: Domnul să le dăruiască mângâiere și sprijin celor care sunt implicați în ușurarea suferințelor lor”.

Papa a salutat, în fine, romanii și pelerinii din diferite țări și i-a încredințat ocrotirii de mamă a Preacuratei Fecioare Maria care întotdeauna ne însoțește pe cale. Primiți și Binecuvântarea Apostolică invocată de papa Francisc la rugăciunea ”Angelus” de sâmbătă, solemnitatea Adormirii Maicii Domnului, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

(rv – A. Lomonaco – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia