Aula Paul al VI-lea, audienţa generală de pe 12 august 2015 – AP

RV 12 august 2015. „Obsesia profitului economic și eficientismul tehnologiei, pun în pericol ritmul vieții umane. Timpul de odihnă sau de sărbătoare, mai ales cel al zilelor de duminică, ne este destinat pentru a ne putea bucura de ceea ce nu se nu produce și nu se consumă, nu se cumpără şi nu se vinde (…) Sărbătoarea este un dar sacru”: aceasta a spus papa Francisc la audienţa de miercuri, 12 august 2015, în Aula Paul al VI-lea din Vatican.

Sfântul Părinte a continuat seria catehezelor despre familie, inaugurând un parcurs bazat pe trei dimensiuni care marchează viaţa de familie: sărbătoarea sau ziua de odihnă, munca şi rugăciunea. În mijlocul a mii de turişti din toate colţurile lumii aflaţi în vacanţă în Cetatea Eternă, Pontiful a vorbit despre prima dintre acestea, ziua de odihnă, care „a fost inventată de Dumnezeu – a început el– reiterând partea finală din Cartea Genezei,  care spune cum «Dumnezeu a împlinit lucrarea Sa şi s-a odihnit în ziua a şaptea de la toată lucrarea pe care o făcuse. Dumnezeu a binecuvântat ziua a şaptea şi a sfinţit-o, pentru că în ea s-a odihnit de la toată lucrarea pe care a creat-o atunci când a făcut-o»”(Gen 2, 2-3).

Însuşi Dumnezeu ne învaţă importanţa de a ne face timp să contemplăm şi să ne bucurăm de ceea ce am făcut bine în munca noastră. Mă refer la muncă în general, nu doar la meserie sau profesie, ci într-un sens mai amplu: adică orice acţiune prin care femeile şi bărbaţii pot colabora la opera creatoare a lui Dumnezeu.

Papa Francisc a subliniat de asemenea că ziua de odihnă nu înseamnă a „lenevi într-un fotoliu” şi nici „fiorul unei evadări prosteşti”:

„Sărbătoarea este în primul rând o privire iubitoare și recunoscătoare peste munca bine făcută. Sărbătorim o sarcină îndeplinită. Şi voi, tineri căsătoriţi, sărbătoriţi munca unui timp frumos de logodnă şi pregătire, iar aceasta este minunat. Sărbătoarea poate fi de asemenea ocazia să privim la copiii sau nepoții care cresc – spre exemplu –  și să ne gândim «ce frumos!». Este timpul pe care îl dedicăm casei, prietenilor pe care îi găzduim, comunităților din jurul nostru, și să realizăm «ce lucru bun»! Dumnezeu aşa a făcut când a creat lumea. Pentru că Dumnezeu creează neîncetat, şi în acest moment!”.

Pontiful nu a trecut cu vederea faptul că zilele de odihnă sau sărbătoare pot să apară în circumstanţe mai puţin fericite. Însă, „chiar și în aceste cazuri, să-i cerem lui Dumnezeu puterea de a nu deznădăjdui complet”.

• „Voi, mame si taţi, ştiţi bine aceasta – a spus Papa –  de câte ori de dragul copiilor, sunteți în stare să înghiţiţi necazurile pentru a-i lăsa pe ei să sărbătorească fericiţi, să guste sensul bun al vieţii! Cât de multă iubire stă în acest gest?”

Ocazii de sărbătoare pot fi şi la locul de muncă, a continuat Papa, deoarece „sunt momente de familiaritate, care fac bine (..) fără a ne sustrage de la muncă”.

„Adevărata zi de sărbătoarea suspendă activitatea profesională și este sacră, pentru că amintește bărbatului și femeii, care sunt făcuţi după chipul lui Dumnezeu, că El nu este sclav al muncii, ci Domn, și, prin urmare, nici noi nu trebuie niciodată să fie sclavi ai muncii, ci «domni»”.

«Există o poruncă pentru aceasta care se aplică fără nicio excepţie tuturor!», a mai spus papa Francisc la audienţa de miercuri, amintind milioanele de bărbați, femei și copii supuşi la munca silnică.

Cu această ocazie, Pontiful a făcut un apel la respectarea demnităţii persoanei umane şi înlăturarea ideologiei profitului şi consumului:

„Timpul de odihnă sau de sărbătoare, mai ales în zilele de duminică, ne este destinat pentru a ne putea bucura de ceea ce nu se nu produce și nu se consumă, nu se cumpără şi nu se vinde. Ideologia profitului şi a consumului ne mănâncă şi timpul liber, pentru a face bani şi a-i cheltui. Dar care scopul pentru care muncim?”  – a întrebat retoric Pontiful.

Lăcomia consumului, a evidenţiat el, duce la deșeuri, este „un virus care, printre altele, ne face să ne simţim mai obosiţi la sfârșitul zilei libere. Dăunează adevărata muncă şi ne consumă viața. Modurile dezordonate de a petrece ziua de odihnă sau sărbătorea fac în prezent şi multe victime, de cele mai multe ori tineri”.

Nu în ultimul rând, Pontiful a explicat că timpul de odihnă este sacru „pentru că Dumnezeu locuieşte în el într-un mod special. Euharistia duminicală aduce sărbătorii harul lui Isus Cristos: prezenţa Sa, iubirea şi sacrificiul Său, comuniunea în jurul lui Isus, care stă între noi”, iar în acest fel sărbătoarea dobândeşte sensul său deplin.

Papa Francisc a subliniat la final că „familia este dotată de capacitatea extraordinară de a înţelege şi de a susţine adevăratul sens al zilei de odihnă, mai ales cel al zilei de duminică. Nu este o întâmplare faptul că cele mai reuşite sărbători sunt cele în care se reuneşte întreaga familie!” – a încheiat Pontiful cateheza de miercuri dedicată familiei şi sărbătorii:

• „Viață de familie – a încheiat Papa – privită prin ochii credinței este mai frumoasă decât eforturile care depuse pentru a o susţine. Apare ca o capodoperă a simplităţii, frumoasă tocmai pentru că nu este artificială, nici falsă, ci capabilă să cuprindă toate aspectele din viața reală. Ne pare ca fiind ceva «foarte bun», cum a zis Dumnezeu după crearea bărbatului și a femeii (cf. Gen 1,31). Sărbătoarea sau ziua de odihnă este un cadou preţios pe care Dumnezeu l-a făcut familiei umane: să nu-l distrugem!”.

La momentul saluturilor, Papa Francisc a salutat în special pelerinii polonezi, care de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului merg la Sanctuarul Jasna Góra, pentru a cere Sfintei fecioare mulţumire pentru intenţiile ce le poartă în suflet.

• „Mă unesc rugăciunilor voastre! – a spus Papa – să vă rugaţi şi pentru mine. Domnul să vă binecuvinteze pe toţi”.
În cadrul aceleiaşi audienţe generale estive, papa Francisc a amintit de sărbătoarea Sfintei Clara de Assisi, celebrată în ziua precedentă, pe 11 august: „ea a fost un model luminos din tinereţe, care a ştiut să trăiască cu curaj şi generozitate dăruirea ei la Cristos. Imitaţi acest exemplu – a îndemnat papa Francisc – mai ales voi, dragi tinei şi tinere, ca să puteţi răspunde fidel, asemeni Sfintei Clara de Assisi, chemării lui Dumnezeu”.

Primiți acum și Binecuvântarea Apostolică a papei Francisc invocată la finalul audienței generale de miercuri, în Aula Paul al VI-lea, binecuvântare care ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

(rv – M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia