Un nou social-network inventat în Nigeria. Combinaţia dintre facebook şi Twitter: Prayerbox.

RV 05 august 2015. În Nigeria, dialogul ecumenic și interreligios trece acum şi prin reţelele sociale: în țară a fost activată recent aşa numită «Cutiuţă cu rugăciuni» (Prayerbox), o nouă platformă socială cu caracter religios. Aplicaţia a fost creată de un tânăr programator nigerian, Adebambo Oyekan Oyelajae, și este destinată nu doar creştinilor, ci şi credincioșilor de alte religii. Combinând caracteristicile cunoscutelor reţele Facebook și Twitter, noua rețea socială permite să fie postate rugăciuni și versete biblice, să fie împărtăşită propria mărturie și exprimată aprecierea pentru ceea cea ce s-a publicat înlocuind celebrul «Îmi place» (Like) cu «Amin».

Hashtag pentru rugăciunile comune
O altă caracteristică a Cutiuţei Prayerbox este capacitatea de a-i ţine în contact pe  credincioși cu comunitățile lor religioase, creând legături şi cu autoritățile locale. Prayrbox oferă de asemenea posibilitatea de a vizualiza calendarele religioase sau de a face donații și oferte. În plus, explică programatorul Oyelaja, pe reţeaua Twitter, au fost incluse cuvinte-cheie (#hashtag) „pentru a permite utilizatorilor să se roage în grup. Datorită acestui instrument, de exemplu, a fost împărtășit un număr foarte mare de rugăciuni după atacurile din ţară”.

Un instrument pentru a se ruga mai bine și mai des
Afectată de atacurile Boko Haram, Nigeria este fi împărțită la momentul actual practic în jumătate din punct de vedere religios: 50% din populație mărturisește Islamul, în timp ce creștinii reprezintă 48%. În acest context, «Cutia cu rugăciuni» se poate spune că apropie într-un fel credincioșii nigerieni, oferindu-le oportunitatea de a împărtăși poveștile și rugăciunile lor, cu toată lumea, și ajutându-i, spune iniţiatorul, „să se roage mai bine, mai social”.

Sunt deja 100 de mii de utilizatori înregistrați și 500 de mii de rugăciuni postate
Până acum, sunt aproximativ o sută de mii de utilizatori înregistrați pe aplicaţia Prayerbox și au fost publicate pe reţeaua socială peste cinci sute de mii rugăciuni. Trebuie să luăm în considerare şi faptul că mai multe mii de membri sunt musulmani, care se simt în largul lor în «Cutiuţa cu Rugăciuni». Ei interacționează și se roagă împreună cu creștinii.

De asemenea, un număr de pastori din Nigeria și din alte părți ale lumii au început deja să utilizeze platforma.

(rv– I.P.–M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia