Izvorul păcii: o inimă capabilă să înţeleagă suferinţa celuilalt – REUTERS

6 august 2015. Care este izvorul păcii, a fost întrebat Katsushi Yoshida, supravieţuitor al dezastrului atomic de la Nagasaki. „A avea o inima capabilă să înţeleagă suferinţa celuilalt”, a răspuns. Cu siguranţă, decizia din urmă cu 70 de ani, care avea să ducă la lansarea bombei atomice asupra oraşului japonez Hiroshima nu a venit dintr-o inimă dispusă la înţelegerea durerii şi morţii pe care avea să o aducă cu sine. Era în ziua de 6 august 1945, la ora 8.15. La fel de sigur, decizia repetării acţiunii, lansând o a doua bombă atomică, de data aceasta asupra oraşului Nagasaki, trei zile mai târziu, pe 9 august, nu a venit dintr-o inimă locuită de compasiune.

Bilanţul Hiroshimei este înfiorător. Un total de 250 de mii de victime, dintre care 80 de mii de morţi şi aproximativ 40 de mii de răniţi, peste 13 mii de dispăruţi şi, în anii următori, avea să se înregistreze un număr înfiorător de victime din cauza radiaţiilor. La Nagasaki, bomba avea să lase în urma sa 70 de mii de victime, înregistrate până la finalul anului 1945, la care se adaugă un număr similar de morţi în anii succesivi, din cauza efectelor mortale ale radiaţiilor.

Paradoxal este că numele victimelor nu umplu paginile cărţilor de istorie, fiind asociate cu simple numere, în schimb celor două bombe le-au fost date nume şugubeţe, ce par să facă referinţă la un jocul de-a războiul a unor băieţandri. Însă, „Little Boy” (Băieţelul) de la Hiroshima şi „Fat Man” (Grăsanul) de la Nagasaki erau destinate să restabilească ordinea în ierarhia marilor puteri fără să se preocupe de „efectele secundare”.

Anul acesta, în catedrala din  Hiroshima, pe 5 august, în ajunul comemorării dezastrului atomic din urmă cu 70 de ani, episcopii catolici japonezi, împreună cu episcopii anglicani, s-au reunit în rugăciune, împreună cu credincioşii, pentru pomenirea victimelor şi invocarea păcii în lume.

De asemenea, episcopatul catolic japonez a  propus iniţiativa „Zece zile de rugăciune pentru pace”, cu desfăşurare între 6 şi 15 august.

Îndeosebi în acest an, în care se comemorează 7 decenii de când au fost lansate primele bombe atomice în scop belic, în toate diecezele din Japonia se organizează acţiuni educative şi de sensibilizare în favoarea  păcii. Însă, episcopii japonezi atrag atenţia asupra faptului că nu este suficientă vocaţia păcii când se are de a face cu unele ideologii. Totodată, subliniază că pacea nu este un fapt politic, ci unul uman, ce presupune educaţie şi antrenarea permanentă a gândirii şi a comportamentului pacific.

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia