Papa Francisc, de vorbă cu oamenii fără adăpost din Franţa, prezenţi la audienţa generală de pe 22 octombrie 2014, în Piaţa Sf. Petru. – AFP

 RV 04 august 2015. „Angajamentul papei Francisc pentru cei săraci nu merge în vacanţă, ba chiar creşte pe parcursul verii”: este ceea ce a spus mons. Konrad Krajewski, elemozinarul Pontifului, care a amintit că «nu există vacanţă pentru caritate». Ajutorul prompt al papei Francisc pentru cei săraci continuă fără încetare.
Pentru Pontiful argentinian „caritatea nu este un simplu asistenţialism şi nici o bunăstare pentru a potoli setea conștiinței. Nu, aceasta nu este caritate sau iubire: este o afacere. Iubirea este gratuită. Dragostea sau caritatea este o alegere de viaţă, un fel de a fi, de a trăi, este calea umilinţei şi a solidarităţii. Nu există nicio altă cale pentru această iubire”.

Cuvintele papei Francisc, rostite în vizita sa pastorală la Cagliari, pe 22 septembrie 2013, sunt ghid pentru cei care îşi dedică viaţa lor pentru cei săraci.

Elemozinarul Papei, împreună cu voluntarii, călugăriţele Maicii Tereza (Surorile Carităţii) şi gardienii elvețieni (a)duc zilnic mângâierea Suveranului Pontif acolo unde este nevoie.

În fiecare zi, la dușurile construite sub colonadele Sfântului Petru, aproximativ 140 de persoane fără adăpost cer zilnic să se spele.

„Numărul cererilor – a spus elemozinarul – a crescut în această perioadă estivă, datorită căldurii”.

De câteva luni, duşurile sunt deschise în fiecare zi, între orele 7.00-18.00, iar începând de miercuri, 5 august, în a treia zi a săptămânii se vor  deschide doar de la ora 13.00, după audiența generală cu Sfântul Părinte.

Tot aşa, duminica, duşurile pentru oamenii fără adăpost sunt închise timp de două ore pentru recitarea rugăciunii „Îngerul Domnului”, la orele amiezii, în Piaţa Sf. Petru.

Voluntarii dăruiesc fiecărui beneficiar un kit de igiena personală – prosop, săpun și deodorant – şi un rând de haine curate. De asemenea, şi-au oferit disponibilitatea şi frizeri pentru a satisface dorințele estetice şi igienice ale solicitanţilor.

Mons. Krajewski a mai spus că pe timpul verii, în mod special acum, în luna august, când Cetatea Eternă aparţine aproape exclusiv turiştilor, pentru serviciul de caritate al Sfântului Părinte sunt duse în fiecare seară alimente (‚Cina la pachet’) oamenilor străzii, care şi-au găsit aşa zis-ul «adăpost» în gările centrale ale Romei (Termini, Tiburtina).

Astfel, se fac în fiecare săptămână provizii de mâncare, se organizează colecte în biserici, și se oferă apoi celor săraci.

„Suntem pregătiți pentru intervenția Papei – a adăugat elemozinarul – atunci când Pontiful apelează pentru situații de urgență, așa cum s-a întâmplat de curând pentru eritreenii dintr-un cartier roman”.

În acelaşi timp, pe Via dei Penitenzieri din Cetatea statului Vatican, la o aruncătură de băț de Via della Conciliazione și de biserica „Sf. Spirit din Sassia”, se construieşte dormitorul pentru persoanele fără adăpost.  Structură va fi pusă în curând la dispoziţia celor care vor avea nevoie, lucrările fiind aproape de finalizare.

Aceasta este, dacă ne este permis să spunem, «caritatea în stilul papei Francisc», pe care el însuşi o descrie:

„Nu este neutră, nici aseptică, nu este rece, călduţă sau imparţială, caritatea – a spus Papa la 15 februarie 2015, în predica sa la Sf. Liturghie cu noii cardinali – este contagioasă, pentru că este plină de pasiune, îi implică pe ceilalţi și implică totodată riscuri”.

(rv– M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia