Slujirea la altar, un antrenament în ale credinţei şi carităţii: Papa Francisc, ministranţilor, la întâlnirea din 4 august 2015. – ANSA

 5 august 2015. Culori, muzică, mărturii şi rugăciuni în diferite limbi: în acest cadru s-a desfăşurat întâlnirea celor circa 12 mii de ministranţi cu Papa Francisc, marţi, 4 august, în Piaţa Sfântul Petru, încinsă de soarele arzător. Inspirându-se din cuvintele profetului Isaia, întâlnirea a avut moto-ul „Iată-mă, trimite-mă!”, Pontiful indicându-l pe profet drept model de slujire şi încredinţare totală în mâinile Domnului, definind misiunea la altar „un antrenament pentru dobândirea educaţiei în spiritul credinţei şi a carităţii faţă de aproapele”. Ne oferă mai multe amănunte colega noastră Gabriella Ceraso, prezentă la eveniment:
Tineri ministranţi din 20 de ţări şi trei continente au venit în locul ce reprezintă inima Bisericii Universale pentru a-şi tonifica vocaţia de slujitori la altar. Fiecare purta o eşarfă caracteristică locului de provenienţă. Un ministrant ucrainean avea una de culoare albă, simbol al păcii, eşarfă pe care i-a dăruit-o Papei pe esplanada din faţa bazilicii vaticane. Tinerii slujitori la altare au cântat împreună bucuria de a sluji în Biserică şi Bisericii şi, la rugăciunea Vesperelor, şi-au înălţat sufletele spre Domnul, împreună cu rugi în diferite limbi, cerând ca Domnul să-i facă mesageri ai milostivirii sale, precum profetul Isaia despre care istoriseşte fragmentul biblic inspirator al pelerinajului la Roma, profet pe care Papa l-a indicat ministranţilor ca model.

Iubirea lui Isus ne întăreşte
Asemenea profetului, ministranţii sunt „mici şi slabi”, dar cu ajutorul lui Isus ajung să fie înveşmântaţi cu forţă pentru întreprinderea unui important drum în viaţă, a spus Papa Francisc.

„Şi profetul Isaia descoperă acest adevăr, şi anume purificarea de către Dumnezeu a intenţiilor sale, iertarea păcatelor, însănătoşirea inimii sale, făcându-l să fie apt pentru îndeplinirea unei misiuni importante, aceea de a duce poporului cuvântul lui Dumnenzeu, devenind instrument al prezenţei şi milostivirii divine. Isaia descoperă că, punându-se cu încredere în mâinile Domnului, întreaga sa existenţă este transformată”.

Asemenea lui Isaia, a observat Papa, şi voi descoperiţi infinita măreţie a lui Dumnezeu, care ne-a creat şi ne-a vrut, aflând totodată modul în care se face aproapele nostru, aşteptând răbdător răspunsul la iniţiativa sa, care soseşte întotdeauna prima. Însă voi – a spus – sunteţi mai norocoşi decât profetul:

„În Preasfânta Euharistie şi în celelalte sacramente trăiţi lăuntrica apropiere de Isus, cu prezenţa sa benefică şi plină de bunătate. Nu îl întâlniţi pe Isus aşezat pe un tron înalt şi inaccesibil, ci în pâinea şi în vinul euharistic, iar Cuvântul său nu face să tremure stâlpii uşilor ci face să vibreze corzile inimilor voastre.”

Chemaţi să daţi mărturie despre bucuria credinţei
Şi, „dacă nu opunem rezistenţă”, Dumnezeu „ne va atinge buzele cu iubire îndurătoare”, aşa cum a făcut cu Isaia, făcându-ne să fim „capabili de a-l primi şi de a-l duce fraţilor”, le-a mai spus Pontiful ministranţilor adunaţi în Piaţa Sfântul Petru pentru a-l întâlni, în cadrul Pelerinajului Internaţional al Ministranţilor la Roma, ce se desfăşoară o dată la cinci ani.

„Ni se cere să nu rămânem închişi în noi înşine, păzindu-ne credinţa într-un depozit subteran în care să ne refugiem în momentele dificile. În schimb, suntem chemaţi să împărţim bucuria de a ne simţi aleşi şi mântuiţi de milostivirea lui Dumnezeu, mărturisind puterea Sa de a da o nouă direcţie paşilor noştri, de a ne face liberi şi plini de forţa de a fi disponibili şi apţi pentru misiunea la care suntem chemaţi”.

Mai aproape de Isus, mai misionari
Ministranţi misionari: aşa vă voieşte Isus! Aceste cuvinte ale Papei au fost însoţite de îndemnul ca apropierea de altar să-i facă pe ministranţi tot mai dispuşi la dialogul cu Isus în rugăciunea zilnică, la hrănirea cu Preasfântul Sacrament, alături de Cuvântul Scripturii, practici care-i vor ajuta să se apropie tot mai mult de fraţi, ducându-le în dar ceea ce ei au primit la rândul lor.

„Vă mulţumesc pentru disponibilitatea voastră de a sluji la altarul Domnului, făcând din această slujire un mod de a vă antrena pentru dobândirea educaţiei în spiritul credinţei şi a carităţii faţă de aproapele. Vă mulţumesc pentru că şi voi aţi început să-i răspundeţi Domnului, precum profetul Isaia, spunând: „Iată-mă, trimite-mă!” (Is 6,8)

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia