Oameni pentru alţii

IMG_20150713_183038

          Așteptările experienţei cu copiii rromi au fost diverse, temerile și dorințele au modelat emoțiile și trăirile noastre înainte de începerea experienței, însă din momentul în care am întâlnit copiii, acestea au fost lăsate deoparte fiind nevoie de o dăruire totală, de o uitare de sine, care nu au putut fi decât plăcute, privind zâmbetele largi ale copiilor și bucuria lor.

          Ceea ce am înțeles în această săptămână a fost că săracii sunt bogăția Bisericii, simplitatea și bucuria copiilor fiind pure, necondiționate. Trăirile pe care le-a experimentat fiecare dintre noi au pornit deseori din lucruri mici, din fapte aparent nesemnificative, dintr-un gest al unui copil sau dintr-un cuvânt de recunostință. Desigur, s-au desfășurat și activități mai complexe, însă bucuria rămasă în urma taberei nu este dată de amploarea acestora, ci de spiritul care a animat toate acțiunile.

          Activităţile au debutat cu familarizarea locului. Pentru zilele următoare am planificat activități în aer liber, însă prima provocare a taberei a fost ploaia care a condus la reconfigurarea programului. Am desfășurat jocuri pentru copii, oferindu-le o șansă de a ne cunoaște mai bine și de a vedea că suntem acolo pentru ei.

          Scopul pe care l-am urmărit a fost să oferim copiilor o vacanță adevarată, în care să fie fericiți și să uite de problemele adesea prea mari pentru cei mici. Așadar, știind că ei așteaptă cu nerăbdare o excursie, am realizat o vizită la Peșterea Urșilor, cei mai mulți dintre ei neștiind nici măcar ce este o peșteră. Fascinați de acest mediu nou și cu puțină teamă, toți copiii și părinții care i-au însoțit s-au declarat cu adevărat încântați de lucrurile pe care le-au văzut și legendele care au fost explicate în turul ghidat – formele deosebite pe care le luau stâncile, asemănătoare ori unei rachete, ori unei macaroane. Deși drumul a fost lung și obositor, lucrurile pe care le-au văzut și sentimentele pozitive au fost mai puternice, ceea ce a determinat copiii să își  dorească o nouă excursie, de data aceasta mai aproape, la Ardud, unde tocmai începuse Festivalul Medieval. Entuziasmaţi, copiii au încurajat cavalerii și s-au bucurat când aceștia câștigau luptele, văzând în ei un ideal în lupta cu forțele opuse de societate, de discriminare și inegalitate.

IMG_20150714_170731

          În celelalte moment rămase am încercat să înseninăm cât mai mult zilele copiilor, aducând un tobogan gonflabil de care au profitat cu o bucurie imensă, neobosiți și mereu cu zâmbetul pe buze. În ultimele zile, fiind foarte cald, au fost pragătite câteva jocuri cu apă, care a fost  activitatea preferată a copiilor.

          Desigur, toate aceste activități au urmărit buna dispoziție și bucuria copiilor, însă scopul educativ nu a fost exclus, modul cel mai eficient de a oferi un exemplu este prin a-i apropria pe copii, iubirea fiind ”singura care va salva lumea”. Iubirea este principalul ingredient pe care l-am oferit copiilor în această săptămână, însă iubirea primită de la copii în mod gratuit a depășit-o infinit pe a noastră, concluzionând că atunci când nu ai ce să oferi, a te oferi pe tine însuți este cel mai mare dar care poate să schimbe lumea! MAGIS!

Delia Petrea

IMG_20150713_200724

Exprimaţi-vă opinia