Ora et labora

FFL_5319

Așa cum toată învățătura și doctrina Bisericii de astăzi se bazează pe Sfânta Tradiție și pe ceea ce ne-au transmis Sfinții Părinți ai primelor secole creștine, tot la fel am încercat și noi la Ghimeș să trăim și să integrăm într-o experiență MAGIS motto-ul tradiției benedictine, Ora et Labora, veche de cincisprezece secole.

Experiența noastră s-a rezumat la a trăi în rugăciune și muncă, ceea ce Sfântul Benedict de Nurcia le-a propus călugărilor care l-au urmat, dar și în simplitate și libertate, caracteristici tipice tradiției ignațiene și formei de viață a comunității din Taize.

Simplitatea s-a observat în toate activitățile desfășurate, în rugăciune, prin recitarea și meditarea tihnită a psalmilor şi în cântec; în muncă, prin construirea unui gard simplu, cu sârmă înghimpată, care să protejeze de animalele care ar putea rupe copacii plantați în ultimii ani; în modul de a pregati mâncarea în mijlocul naturii, înconjurați de păduri de conifere, într-un ceaun așezat la focul vetrei.

FFL_5579

Libertatea, celălalt pilon esențial al experienței noastre, a caracterizat relațiile și discuțiile noastre, modul în care dimineața realizam planul de lucru pentru ziua ce urma și, de asemenea, felul în care seara, în jurul unui mic foc de tabără luam cina, făceam evaluarea zilei și împărtășeam experiența personală. Această libertate ne-a responsabilizat mult și astfel am realizat activitățile pe care ni le-am propus.

În urma experienței ne-am îmbogățit spiritual, dar și fizic (în masa musculară a corpului), ca să putem împărtăși celor pe care-i întâlnim foloasele trase din trăirea motto-ului benedictin, dar și din cel al lui Ignațiu de Loyola: Omnia Ad Majorem Dei Gloriam!

Eduard Mădălin Mărtinaş

FFL_5366

Exprimaţi-vă opinia