Isus vede, i se face milă și învață. Papa, despre verbele Bunului Păstor: Papa Francisc, la Angelus, 19 iulie 2015 – REUTERS

19 iulie 2015. După absența din ultimele două duminici de la întâlnirea cu pelerinii pentru recitarea rugăciunii mariane Îngerul Domnului, absență cauzată de călătoria apostolică în America Latină, între 5 și 13 iulie a.c., Papa Francisc a apărut din nou la fereastra Biroului de la ultimul etaj al Palatului Apostolic pentru a-i saluta pe curajoșii pelerini prezenți în piața bazilicii în ciuda amenințătoarelor temperaturi caniculare care au pus stăpânire pe Roma.Ca de obicei, reflecția Papei s-a inspirat din Evanghelia duminicii care-i prezintă pe Apostoli, după experiența misiunii, pe de o parte mulțumiți, dar obosiți totodată. Însă Isus este plin de înțelegere și vrea să le procure un moment de răgaz, conducându-i deoparte, într-un loc retras, încât să se poată odihni puțin (cfr Mc 6,31) “Mulţi i-au văzut plecând şi şi-au dat seama. Au mers, deci, pe jos, din toate cetăţile şi, alergând într-acolo, au ajuns înaintea lor. Coborând, Isus a văzut o mare mulţime şi i s-a făcut milă de ei pentru că erau ca oile care nu au păstor; şi a început să-i înveţe multe.” (Mc 6,34)

Pontiful a reluat verbele utilizate de sugestiva scenă prezentată de Evanghelie: a vedea, a avea milă și a învăța, despre care a spus că ar putea fi numite “verbele Păstorului”. De asemenea, a explicat faptul că primele două verbe: a vedea și a i se face milă sunt întotdeauna asociate în comportamentul lui Isus: căci “modul său de a privi nu este cel al sociologului sau al fotoreporterului”, Isus “privind întotdeauna cu ochii inimii”.

“Aceste două verbe, a vedea și a avea milă, îl descriu pe Isus ca pe Păstorul cel Bun”, a spus Pontiful, subliniind totodată că și compasiunea lui Isus nu este doar un sentiment omenesc, ci este “tresărirea plină de îndurare a Mântuitorului în care s-a întrupat înduioșarea lui Dumnezeu”, din această îndurare luând naștere dorința lui Isus de a hrăni mulțimea cu pâinea Cuvântului său.

În Cuvântul adresat credincioșilor adunați în Piața Sfântul Petru duminică la ora prânzului, pentru recitarea rugăciunii “Angelus”, Papa Francisc a mărturisit că i-a cerut Domnului ca Duhul lui Isus, Bunul Păstor, să-l călăuzească în cursul călătoriei apostolice pe care a efectuat-o zilele trecute în America Latină, permițându-i să viziteze trei țări: Ecuador, Bolivia și Paraguay.

“Îi mulțumesc lui Dumnezeu din toată inima pentru acest dar”, a spus Pontiful, reînnodându-și recunoștința față de autoritățile din aceste țări, pentru ospitalitate și colaborare. Papa Francisc le-a mulțumit cu afecțiune confraților episcopi, preoților, persoanelor consacrate și mulțimilor de persoane pentru căldura sufletească a participării lor. “Împreună cu acești frați și surori l-am lăudat pe Domnul pentru minunățiile pe care le-a înfăptuit în rândul Poporului lui Dumnezeu în călătoria în acele ținuturi, pentru credința care a însuflețit și însuflețește viața și cultura sa”, a amintit Pontiful, subliniind totodată că “Domnul a fost de asemenea lăudat pentru frumusețile naturale cu care a îmbogățit acele țări”.

Papa Francisc a dorit să evidențieze valoarea continentului latino-american, despre care a spus că “are o mare potențialitate umană și spirituală, fiind păstrătoarea unor valori creștine profund înrădăcinate, trăind însă totodată grave probleme sociale și economice”. “Pentru a contribui la soluționarea lor, Biserica este angajată în mobilizarea forțelor spirituale și morale ale comunităților sale, colaborând cu toate componentele sănătoase ale societății”, a mai spus Sfântul Părinte.

În încheierea gândului dedicat recentei călătorii apostolice în America Latină, Papa Francisc a dorit să reamintească îndemnul său în fața marilor provocări care se prezintă în calea vestirii Evangheliei, îndemnul alimentării cu harul de la Cristos Domnul, har care mântuiește și dă forța angajării de a da o autentică  mărturie creștină, și de a răspândi tot mai mult predicarea Cuvântului, astfel încât puternicul sentiment religios al acelor popoare să reprezinte întotdeauna o mărturie fidelă Evangheliei.

La finalul rugăciunii Îngerul Domnului, Papa Francisc a încredințat mijlocirii Sfintei Fecioare Maria de la Guadalupe roadele călătoriei în America Latină, pe care a definit-o “de neuitat”.

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia