17 iulie 2015. Continuă să suscite comentarii și reflecții cuvintele Papei Francisc din călătoria apostolică în America Latină, cea de-a noua călătorie internațională, desfășurată recent, între 5 și 13 iulie.

În continuare, vă propunem reparcurgerea unora dintre mesajele lansate de Papa Francisc, urmărind serviciul propus de colegul nostru Sergio Centofanti, de la redacția centrală în limba italiană:

Este posibilă schimbarea sistemului care ucide
Unul dintre puternicele mesaje primite în urma călătoriei Papei în America Latină este apelul Pontifului, adresat popoarelor pământului, de a schimba un sistem dominat de bani, care-l strivește pe om și care nu mai poate dăinui. Este necesară o schimbare autentică și rapidă pentru că “timpul pare să se fi sfârșit”. Este necesară o schimbare care să pornească de jos, de la cei săraci, de la populație. Biserica susține acest tip de schimbare pentru că “Dumnezeu ascultă strigătul poporului său”, pentru că este iubirea frățească cea care se răzvrătește împotriva nedreptății sociale”. “Credința noastră” – a evidențiat Papa Francisc – “este revoluționară și nu se resemnează, nu rămâne inertă în fața durerii omului”. “O societate umană este posibilă”, poate fi realizată o “alternativă umană ” la această “economie care ucide și exclude”. Nu este utopie.

Metoda dialog și identitate; punți nu ziduri
“Nu există o rețetă”, pentru acest proiect de fraternitate și justiție, a subliniat Papa. Însă există o metodă, cea a dialogului, “a construirii punților nu a zidurilor”. Un dialog care să pornească de la o identitate puternică, căci “un dialog fără această identitate nu este de folos”; o “întâlnire care să știe să recunoască că diversitatea nu este doar bună, ci este și necesară”. Uniformitatea ne anulează, ne transformă în roboți. Bogăția vieții constă în diversitate”.  Însă “a dialoga nu înseamnă a negocia”, căci nu poate fi negociată propria identitate. Totodată, Pontiful a denunțat vechile și noile ideologii, deoarece “toate ideologiile sfârșesc rău”. Ideologiile au o relație fie incompletă, fie bolnavă sau rea cu poporul. Ideologiile nu-și asumă grija față de popor”; asemenea ideologiilor din secolul trecut, acestea devin întotdeauna dictaturi. “Gândesc în locul poporului dar nu lasă poporul să gândească”.

Creștinii să participe la schimbare
Papa Francisc i-a îndemnat cu forță pe creștini să participe la această schimbare. Indiferența și obișnuința cu nedreptatea nu este un comportament creștinesc; nu are o atitudine creștinească cine rămâne indiferent în fața nedreptății doar pentru că nu-l afectează direct. Aceștia sunt creștinii cu inima închisă, blindată, care cred că-l ascultă pe Isus dar trec pe lângă durerea oamenilor fără să se oprească. Credința  –  a sus Pontiful –  ne apropie de viața celorlalți și suscită efortul nostru în favoarea aproapelui.” “O credință care nu devine solidaritate este o credință moartă, o specie de farsă” și, o credință fără Dumnezeu este o credință fără frați”. O astfel de credință nu este credința lui Isus.”

Nu o castă a diverșilor, ci persoane atinse de milostivire
Îndemnul Papei către creștini este de a nu se izola într-o “castă a diverșilor”, separați de lume, care fac din identitate o chestiune de superioritate și care “pun mereu bariere poporului lui Dumnezeu”: “Disprețuindu-i pe ceilalți pentru că nu sunt ca ei”. În schimb, creștinul este cel care a învățat “să-l accepte” pe cel sărac, pe cel slab, pe cel care nu gândește ca el. Creștinul nu este mai de preț decât alții, ci este acela care a fost atins de iubirea “milostivă și însănătoșitoare” a lui Isus. În consecință, a evangheliza nu înseamnă punerea în practică a unei strategii, ci a fi “mărturisitori plini de gratitudine ai milostivirii care ne transformă” și ne dăruiește bucuria.

Inima divină și umană a lui Isus ne iubește foarte mult
Papa Francisc a adus cu sine un răstignit, țintuit pe o seceră și un ciocan, primite în dar în Bolivia, statueta fiind similară operei create de părintele Espinal, ucis în 1980 în timpul dictaturii, pentru că predica Evanghelia libertății. Papa a amintit că Biserica a respins teologia eliberării, potrivit analizei marxiste, dar a subliniat totodată că părintele Espinal a luptat cu spirit de bună-credință, Papa spunându-le ziariștilor în avion, la întoarcerea din America Latină “am luat cu mine această imagine a lui Isus”: a lui Isus care depășește orice ideologie, privind la persoană și luând asupra sa toate păcatele pentru a-l mântui pe om. Iar milostivirea divină – a observat Papa –  este inima divină și umană” a lui Isus, care ne iubește nespus de mult.

R.V./A.M.

 

Sursa: Radio Vatican

Exprimaţi-vă opinia