Bolivia. Papa persoanelor consacrate: mărturisitori ai milostivirii nu ai unei ideologii – OSS_ROM

10 iulie 2015. Creștinii nu sunt mărturisitorii unei ideologii, ci a milostivirii lui Isus care-i face să fie în măsură să se apropie de suferința celorlalți: astfel a spus Papa Francisc la întâlnirea cu preoții, călugării, călugărițele și seminariștii ce a avut loc joi, 9 iulie, la școala Don Bosco, din Santa Cruz, în Bolivia, cea de-a doua etapă a călătoriei apostolice a Sfântului Părinte în America Latină.Mărturiile persoanelor consacrate
Întâlnirea Papei cu persoanele consacrate a început prin patru mărturii. Mons. Roberto Bordi, episcop responsabil cu viața consacrată în Bolivia a amintit că cei chemați să vestească Evanghelia sunt totodată primii care au nevoie de o constantă evanghelizare. Doar cine se lasă în permanență convertit de Dumnezeu poate fi în măsură să le transmită celorlalți bucuria Vestei celei Bune. Prelatul a înșiruit problematicele cu care se confruntă Biserica din Bolivia: secularismul care avansează, criza familiei, corupția, narcotraficul, sărăcia, luptele politice și ideologice. Însă, în ciuda tuturor acestor provocări, există conștiința că binele este mai puternic decât răul pentru că generează viața cea adevărată. Un preot din Cochabamba a amintit originile sale rurale și chemarea de a-l urma pe Isus, pentru care a renunțat la viața pe care o conducea. El a scos în evidență importanța vieții comunitare în trăirea credinței. O călugăriță, pe nume Gabriella, a vorbit despre întâlnirea cu Cristos cel viu în rugăciune, în Preasfânta Euharistie, în ascultarea cuvântului lui Dumnezeu și în activitatea sa în domeniul educației. Azi avem tot mai mult nevoie să răspândim speranța într-o lume din ce în ce mai tristă. În final, un seminarist, fiu al unui miner, a vorbit despre vocația sa ivită datorită mamei care-i amintea continuu să se roage.

Creștinii indiferenți față de durerea celuilalt
Papa Francesc a ascultat cu atenție mărturiile, a mulțumit și a dat curs meditației sale, pornind de la fragmentul evanghelic în care  orbul Bartimeu care trăia din mila oamenilor, înțelegând că trecea pe lângă el Isus, începu să i se roage strigând. Papa a înșiruit trei reacții ale discipolilor lui Isus în fața suferinței aproapelui. Unii trec pe lângă cei suferinzi rămânând în indiferență, fără să se lase atinși de emoție, căci au devenit obișnuiți să asiste la nedreptăți. Inima acestora este închisă, blindată, lipsită de posibilitatea de a se mai uimi și de a se schimba. Pontiful a atras atenția spunând că sunt numeroase persoanele care riscă situația de pericol al indiferenței. Se are impresia urmării lui Isus dar fără a se lăsa atinși de suferința celuilalt.”

Creștinii care fac o chestiune de mândrie din identitatea lor de credință
Un alt doilea tip de comportament în fața strigătului orbului Bartimeu este al persoanelor care-i ordonă să tacă, să nu deranjeze, acestea fiind persoanele care mustră necontenit: “Sunt episcopii, preoții, călugărițele, Papa… mereu cu degetul dojenitor”, a spus Sfântul Părinte. “Sunt acele persoane care se situează față de poporul lui Dumnezeu într-o atitudine de mustrare, de nemulțumire, de impunere a tăcerii. Dați-i o mângâiere, vă rog, ascultați-l, spuneți-i că Isus îl iubește… ‘Așa nu merge, doamnă, ce are acest copil de plânge în timp ce eu predic[n.n. se aude spunând câte o dată] ca și cum plânsul unii copil nu ar fi o predică sublimă’. Acesta este “drama conștiinței izolate, a acelora care cred că viața lui Isus este destinată doar acelora care se cred în măsură să o urmeze, dar care au în realitate un profund dispreț față de “poporul fidel lui Dumnezeu”. Și, acest comportament, i-a îndepărtat nu doar de strigătul poporului, de plânsul acestuia, dar și de motivele de bucurie. A râde cu cine râde, a plânge cu cine plânge, aceasta este o parte din misterul inimii sacerdotale și a inimii consacrate”.

Nu vă fie teamă să vă implicați în suferința oamenilor
La final, Papa a indicat și comportamentul acelora care acționează după modelul lui Isus, oprindu-se în fața strigătului unei persoane, implicându-se în ajutorarea sa, intrând să facă parte din viața acesteia. Și în loc să-i spună să tacă, o întreabă: ‘Ce pot să fac pentru tine?’ Fără divina compasiune, a explicat Papa, este imposibil să te oprești și să solidarizezi cu cel care suferă căci: ‘Compasiunea nu este asemenea butonării unei telecomande, nu este reducerea la tăcere a strigătului de durere, dimpotrivă este însăși logica iubirii. Este o logică care nu are în centru frica, ci libertatea care ia naștere din iubire și pune binele celuilalt deasupra oricărui alt lucru. Este logica care ia naștere din lipsa de teamă în apropierea față de durerea celuilalt, chiar dacă de multe ori a le sta alături înseamnă doar un prilej de rugăciune”.

Suntem mărturisitorii milostivirii lui Isus nu ai unei ideologii
În încheiere, Papa a pus în lumină semnificația urmării lui Isus, explicând că urmarea lui Isus nu este același lucru cu urmarea unui crez politic. ‘Noi nu suntem mărturisitorii unei ideologii, ai unei rețete, al unui mod de a face teologie, nu suntem funcționari ai lui Dumnezeu, suntem mărturisitorii iubirii tămăduitoare și îndurătoare a lui Isus, nu pentru că am fi speciali, nu pentru că am fi mai buni, ci pentru că suntem mărturisitori recunoscători pentru îndurarea care ne transformă.”

R.V./A/M.

Exprimaţi-vă opinia