papa inchisoare

10.07.2015, Santa Cruz (Catholica) – În ultima zi a vizitei sale în Bolivia, Papa Francisc a vizitat Centrul de reabilitare din Santa Cruz-Palmasola, una dintre cele mai controversate şi supraaglomerate închisori din ţară. În această închisoare sunt 4.000 de deţinuţi, reprezentând 36% din deţinuţii din Bolivia. În 1989 guvernul bolivian a decis mutarea în Palmasola a închisorii din Santa Cruz de la Sierra, căci era în inima noului centru urban al oraşului. Datorită infrastructurii precare, prizonierii sunt obligaţi să plătească pentru propriile celule. Dacă nu au bani, trebuie să fie primiţi de alţii în celulă sau să stea sub scări sau pe coridoare.

Sfântul Părinte a intrat până în centrul închisorii care pare un orăşel înghesuit. Mai mulţi deţinuţi au dat mărturie despre situaţia lor şi i-au cerut Papei să intervină pe lângă stat pentru îmbunătăţirea condiţiilor lor de viaţă. La începutul discursului său, Papa a spus că nu putea pleca din această ţară fără să îi viziteze, să împărtăşească cu ei credinţa şi speranţa care sunt „rodul iubirii revelate pe crucea lui Cristos”. „Vă întrebaţi poate cine este omul ce stă în faţa voastră. Aş dori să vă răspund la această întrebare cu ceva absolut sigur din viaţa mea. Omul ce stă în faţa voastră este un om care a experimentat iertarea. Un om care a fost şi este salvat din numeroasele lui păcate. Acesta sunt eu. Nu am multe să vă ofer, dar am dorit să împărtăşesc cu voi ce am şi ce iubesc: este Isus Cristos, milostivirea Tatălui.”

Papa a reflectat asupra iubirii, milostivirii şi iertării lui Dumnezeu, capabile să refacă demnitatea omului. Amintind de încarcerarea Sfinţilor Petru şi Paul, Pontiful a spus că deşi îşi pierduseră libertatea, a existat ceva ce i-a ajutat să nu cadă în disperare. „Este vorba de rugăciune: atât individuală, cât şi a celorlalţi. S-au rugat (fiecare pentru el) şi s-au rugat unul pentru celălalt. Aceste două forme de rugăciune devin o reţea ce menţine viaţa şi speranţa. Iar această reţea ne fereşte din căderea în disperare. Ne încurajează să mergem înainte. Este o reţea care sprijină viaţa, propriile voastre vieţi şi ale familiilor voastre.”

Pontiful argentinian i-a încurajat pe deţinuţi şi i-a invitat să contemple rănile lui Cristos răstignit. „Vorbiţi preoţilor care vin aici, vorbiţi cu ei! Isus doreşte să vă ajute să vă ridicaţi.” Admiţând că există dificultăţi privitoare la sistemul de închisori, precum suprapopularea, lipsa justiţiei şi violenţa, Papa a spus totuşi că speranţa nu este pierdută. „Aici, în acest centru de reabilitare, modul în care trăiţi împreună depinde într-o oarecare măsură de voi înşivă. Suferinţa şi lipsurile ne pot face egoişti în inimă şi să conducă la confruntare, dar de asemenea avem capacitatea de a face din această situaţie o ocazie de fraternitate autentică. Ajutaţi-vă unii pe alţii. Nu vă fie teamă să vă ajutaţi reciproc.”

Adresându-se la final celor ce muncesc în această închisoare, Papa i-a îndemnat să lase la o parte mentalitatea ce împarte oamenii în buni şi răi, invitându-i să se concentreze în schimb pe slujirea celuilalt. Făcând astfel, vor contribui la crearea de condiţii mai bune şi la recâştigarea demnităţii deţinuţilor. După un moment de rugăciune în tăcere, Pontiful a încheiat dând binecuvântare deţinuţilor şi cerându-le să se roage pentru el. Înainte să plece, a primit câteva daruri confecţionate manual de deţinuţi, printre care un hamac, o pictură în ulei reprezentându-l şi o imagine sculptată în lemn.

Exprimaţi-vă opinia