•  Vizita Papei Francisc în America Latină (3-15 iulie) se încheie în Paraguay, teritorii de misiune ale iezuiților printre indienii Guarani, imortalizate de filmul „The Mission” (Misiunea). Dezbaterea lansată de acest pontificat pentru o Biserică care să iasă din sine și să ajungă și la cei din urmă, la „periferii”, găsește în această vizită un exemplu elocvent.

Vizita Pontifului Roman în America Latină va atinge apogeul în Paraguay, teritoriul incredibilelor „Reducciones”, misiunile iezuiților printre Guarani, care au dat viață unor societăți, în care respectul pentru cultură și creativitatea locuitorilor a încercat să găsească o armonie profundă cu credința creștină. Epopeea călugărilor iezuiți a fost redată în filmul „The Mission”, în anul 1986, de regizorul Roland Joffe.

Filmul retrăiește viața Părintelui Gabriel, primul misionar iezuit care, datorită sunetului oboiului său a reușit să se apropie de triburile indienilor Guarani, aflate încă în sălbăticie. Aceste triburi, în trecut, au făcut martir pe un iezuit care a încercat să-i convertească la creștinism. Între timp, un vânător spaniol de sclavi, Rodrigo Mendoza, își ucide din gelozie fratele într-un duel public, după ce a descoperit că acesta ar fi avut o relație cu iubita sa.

Copleșit de remușcări, Mendoza decide să moară în închisoare, dar părintele Gabriel, căruia i s-au adus la cunoștiință cele întâmplate, îl convinge să transforme refuzul lui pentru viață într-o consacrare la Dumnezeu ca și religios. Astfel, devine și el misionar în „Reducciones”. Odată cu creșterea misiunilor între Paraguay, Argentina și Brazilia, coloniștii spanioli și portughezi încep să vadă activitatea iezuiților ca fiind una incomodă și plină de potențiale amenințări la adresa afacerilor lor economice, deoarece iezuiții ofereau protecție locuitorilor, nepermițându-le să devină sclavi pentru a lucra plantațiile. Totuși, coloniștii spanioli și portughezi au reușit să aducă de partea lor guvernele respective și să-l șantajeze pe episcopul local, Luis Altamirano, care, în ciuda faptului că recunoștea marea bunătate a misiunilor iezuite, poruncește călugărilor să le abandoneze pentru a satisface cererile europenilor. Dacă episcopul ar fi ales să fie de partea iezuiților și să păstreze misiunile, risca propria viață, risca viața misionarilor, iar mai târziu Biserica din Europa ar fi avut probleme serioase până în punctul în care ar fi putut fi distrusă. Chiar dacă intriga filmului a fost criticată în unele părți pentru licențele artistice care nu sunt fidele istoriei, acesta prezintă teme majore ale Pontificatului Papei Francisc, în special vizita sa în America Latină: chiar și astăzi Biserica se găsește în fața provocării de a se face însoțitoare de viață pentru cei din urmă. Iată noua „periferie”, pământul indienilor Guarani (Indios Guarani), pe care Papa vrea să-l pună, cel puțin pentru câteva zile, în centrul inimii Bisericii.

Traducere: Liviu Ursu

Sursa: e-communio.ro; www.aleteia.org

Exprimaţi-vă opinia