•  Papa Francisc a ajuns duminică, 5 iulie 2015, în Ecuador, pentru prima etapă a călătoriei sale apostolice în America Latină. Până duminică, 12 iulie, Pontiful va vizita deasemenea Bolivia și Paraguay. Avionul companiei Alitalia a aterizat pe aeroportul din Quito la ora locală 14.45 (ora României 22.45). La scara aeronavei Airbus A330 Suveranul Pontif a fost salutat cu căldură de președintele R. Ecuador, Rafael Correa, împreună cu soția. Câteva minute mai târziu a început pe aeroport ceremonia oficială de bun venit, în cadrul căreia Sfântul Părinte a îndemnat la redescoperirea Evangheliei, la dialog și participare fără forme de excluziune.

În primul său discurs al actualei călătorii apostolice în America Latină, papa Francisc s-a prezentat ca ”mărturisitor al milostivirii lui Dumnezeu și al credinței în Isus Cristos”, subliniind că cheile care conduc la soluționarea provocări sociale se află în Evanghelie.

Remarcând primirea călduroasă care i-a fost acordată, Sfântul Părinte a spus că a mai fost deja în Ecuador din motive pastorale și a evidențiat cum credința a forjat vreme de secole identitatea populației locale. Papa a adus un omagiu ”figurilor luminoase” ale acestei țări care, practicând milostivirea, au contribuit la îmbunătățirea societății ecuadoriene din timpul lor: Sfânta Mariana a lui Isus, Sfântul Mihai Febres Cordero, din institutul ”Frații Școlilor Creștine”, Sfânta Narcisa a lui Isus și Fericita Mercedes a lui Isus Molina, beatificată în urmă cu treizeci de ani de Sfântul Ioan Paul al II-lea.
● «În timpurile de față, și noi putem găsi în Evanghelie cheile care ne permit să înfruntăm provocările actuale, prețuind diferențele, promovând dialogul și participarea fără excluziuni, pentru ca pașii înainte care se realizează pe calea progresului și a dezvoltării să garanteze un viitor mai bun pentru toți, acordând o atenție specială fraților noștri mai slabi și minorităților mai vulnerabile».

Referindu-se la săptămâna pe care o începe ”cu așteptări și speranță” în America Latină prin actuala călătorie apostolică, pontiful de origine argentiniană a notat că punctul cel mai cel mai apropiat de spațiul exterior al planetei se află chiar în Ecuador: este vârful Chimborazo, în Munții Anzi, care reprezintă practic ”punctul cel mai apropiat de soare, lună și stele”.
● «Noi, creștinii, îl comparăm pe Isus Cristos cu soarele, și luna cu Biserica, cu comunitatea. Nimeni, în afară de Isus, nu strălucește cu o lumină proprie. Fie ca în aceste zile să devină tot mai evidentă pentru noi toți apropierea de ”Soarele care răsare din înălțime” ca să fim la rândul nostru o răsfrângere a luminii și a iubirii sale”.

Sfântul Părinte a spus că dorește să-și extindă binecuvântarea sa apostolică la întreaga populație ecuadoriană, de la vârful Chimborazo până pe coasta Oceanului Pacific, de la pădurile amazonice până la insulele Galapagos:
● «Nu pierdeți niciodată capacitatea de a aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru ceea ce a făcut și face pentru voi, capacitatea de a apăra ceea ce este mic și simplu, de a avea grijă de copiii și bătrânii voștri, de a avea încredere în tineri și de a vă uimi de noblețea populației voastre și de frumusețea unică a țării voastre».

După ceremonia de bun venit, Sfântul Părinte a mers cu automobilul pe străzile pline zeci de mii de oameni care au venit să-l salute până la nunțiatura apostolică din Quito, unde a rămas pentru cină și odihnă. Luni, 6 iulie, în agenda călătoriei apostolice în Ecuador, plecarea cu avionul de la Quito la Guayaquil, unde efectuează un pelerinaj la sanctuarul Milostivirii Divine, celebrează Sf. Liturghie în Parcul Los Samanes și stă la prânz cu membrii Colegiului Javier al Părinților Iezuiți. După amiază, întoarcerea la Quito, unde efectuează o vizită de curtoazie la președintele țării, Rafael Correa, și o vizită oficială în catedrala din Quito.

Sursa:ro.radiovaticana.va

Exprimaţi-vă opinia