ANSA776215_Articolo

RV 02 iul 2015. A fost trimis joi, de la contul papei Francisc pe Twitter, @Pontifex, un nou mesaj în care citim: ”O mare provocare: să încetăm a distruge grădina pe care Dumnezeu ne-a încredințat-o pentru ca toți să se bucure de ea”. După cum se observă, mesajul Papei pe Twitter face trimitere la recenta enciclică «Laudato si’» despre ocrotirea casei noastre comune. Referindu-se cu diferite ocazii la enciclica sa, papa Francisc a făcut câteva sublinieri importante. Astfel, la rugăciunea ”Angelus” de duminică, 14 iunie, Pontiful anunțat apropiata publicare, în 18 iunie 2015, a enciclicei despre ocrotirea creației și spunea că dorește să ajungă la toți oamenii:
• «Vă îndemn să însoțiți acest eveniment cu o reînnoită atenție față de situațiile de degradare ambientală, dar și de recuperare, în propriile teritorii. Această enciclică se adresează tuturor oamenilor: să ne rugăm pentru ca toți să primească mesajul acesteia și să crească în responsabilitatea față de casa comună pe care Dumnezeu ne-a încredințat-o!”.

Cu o zi înainte de publicarea enciclicei sale «Laudato si’», papa Francisc a revenit cu un apel în cadrul audienței generale de miercuri, 17 iunie 2015, subliniind că enciclica nu vorbește doar de chestiuni ambientale, fiind un document de doctrină socială a Bisericii.
• «Mâine, după cum știți, va fi publicată enciclica despre ocrotirea ”casei comune”, care este creația. Această ”casă” a noastră se ruinează și aceasta le dăunează tuturor oamenilor, mai ales celor săraci. Apelul meu este la responsabilitate, pe baza îndatoririi pe care Dumnezeu a dat-o ființei umane în creație: ”să lucreze și să păzească” acea ”grădină” în care a fost pusă (cf Gen 2,15). Îi îndemn pe toți oamenii să primească cu inimă deschisă acest document, care se situează pe linia doctrinei sociale a Bisericii».

În fine, primind în 26 iunie o delegație a liderilor din Conferința Internațională a cercetașilor și călăuzelor, papa Francisc a îndemnat la cunoașterea și aprofundarea enciclicei «Laudato si’», folosind mijloacele pedagogice adecvate fiecărei persoane și organizații catolice pentru însușirea unei ”atitudini contemplative” față de mediul înconjurător considerat ca dar al lui Dumnezeu încredințat omenirii încă de la facerea lumii. ”Educația la ecologie – spunea Pontiful – este esențială pentru a schimba mentalitățile și obișnuințele, pentru a învinge provocările îngrijorătoare care se prezintă în fața umanității în privința mediului”.
• «Mă gândesc că mișcarea călăuzelor, care în pedagogia sa acordă un loc important contactului cu natura, are o predispoziție specială pentru aceasta. Îmi exprim urarea ca ghizii să continue să fie dispuși să primească prezența și bunătatea Creatorului în frumusețea lumii care îi înconjoară. Această atitudine contemplativă îi va duce să trăiască în armonie cu sine, cu ceilalți și cu Dumnezeu. Este un nou stil de viață, mai conform Evangheliei, pe care vor putea să-l transmită în mediul lor de viață».

(rv – A. Dancă)

Sursa: radiovaticana.va

 

Exprimaţi-vă opinia