Papa Francisc: întâlnire cu participanții la simpozionul promovat de Consiliul internațional al Creștinilor și Evreilor, cu desfășurare la Roma – OSS_ROM

30 iunie 2015. Papa Francisc i-a primit marți în audiență pe participanții la simpozionul internațional promovat de Consiliul Creștinilor și Evreilor, cu desfășurare la Roma.

Adresându-se celor circa 250 de participanți la simpozion, reuniți în Sala Clementină din Palatul Apostolic,  Papa a subliniat importanța Cetății Eterne atât pentru creștini cât și pentru evrei, pentru primii fiind orașul care adăpostește mormintele apostolilor Petru și Paul, cele două coloane ale Bisericii, în vreme ce pentru evrei Roma reprezintă orașul în care se găsește comunitatea ebraică cea mai veche din Europa occidentală, ale cărei origini ajung până la epoca Macabeilor.

Papa Francisc: “Așadar, creștinii și evreii trăiesc la Roma, împreună, de aproape două mii de ani, chiar dacă în cursul istoriei nu au fost privați de tensiuni. Dezvoltarea unui adevărat dialog fratern a fost posibilă începând cu Conciliul Vatican al II-lea, după promulgarea declarației “Nostra aetate”. De fapt, acest document reprezintă “Da”-ul definitiv în privința rădăcinilor ebraice ale creștinismului și  “Nu”- ul irevocabil spus antisemitismului”.

Pontiful a evidențiat totodată bogatele roade ale dialogului ebraico-catolic care se înregistrează după 50 de ani de la Declarația “Nostra aetate”.

Papa Francisc: “Astfel, putem să ne exprimăm gratitudinea față de Dumnezeu pentru toate cele bune realizate în termeni de prietenie și de înțelegere reciprocă în acești 50 de ani, pentru că Spiritul Său Sfânt a însoțit eforturile noastre de dialog. Umana noastră diviziune, neîncrederea și orgoliul nostru au fost depășite grație Duhului lui Dumnezeu cel atotputernic, astfel încât între noi a crescut tot mai mult încrederea și fraternitatea.”

Amintind că toți creștinii au rădăcini evreiești, motiv pentru care încă de la înființarea sa Consiliul internațional al Creștinilor și Evreilor a primit diferite confesiuni creștine, fiecare cu propriile caracteristici, după cum ebraismul este caracterizat de diferite curente și sensibilități, Papa a subliniat că ambele tradiții de credință îl au ca fundament pe Dumnezeu cel Unic, Dumnezeu  al Alianței, care se revelează oamenilor prin Cuvântul său.

Papa Francisc: “În căutarea comportamentului adecvat față de Dumnezeu, creștinii i se adresează lui Cristos ca izvor al vieții celei noi, iar evreii se raportează la învățăturile Thorei. Acest tip de reflecție teologică asupra relației dintre ebraism și creștinism se inspiră tocmai din ‘Nostra aetate’ și doar pe acest fundament poate fi dezvoltată ulterior.”

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia