papa copii

30.06.2015, Vatican (Catholica) – Alexandre Awi, preot şi mariologist cunoscut, a împărtăşit reflecţiile sale asupra pontificatului Papei Francisc într-un interviu acordat cotidianului Portaluz. El a relatat printre altele o experienţă emoţională inedită din viaţa Papei, care relevă umanitatea Sfântului Părinte şi bogăţia spirituală a copilului care avea să devină Vicarul lui Cristos. Punctul de plecare îl reprezintă un articol, scris de pr. Alexandre Awi imediat după Ziua Mondială a Tineretului din 2013 – unde a fost translatorul şi secretarul Sfântului Părinte – despre „cultura întâlnirii”, pentru o revistă saleziană din Brazilia. În urma articolului a primit o scrisoare de la Papa, în care îi mulţumeşte pentru articol şi îi explică de unde sensibilitatea sa pentru această temă. Redăm cuvintele Papei:

„Mulţumesc pentru articolul despre cultura întâlnirii. Cred că ar trebui să îţi spun ceva despre această expresie. Atunci când a fost refăcută faţada Catedralei din Buenos Aires, s-a copiat frontonul bisericii Madeleine din Paris (care nici măcar pe departe nu se potriveşte cu stilul baroc al bisericii). Întrucât era un timp de reorganizare naţională, când se încerca unirea naţiunii, s-a ales scena întâlnirii lui Iosif cu fraţii săi. Imaginea aceasta m-a mişcat profund – atât din cauza istoriei familiei mele, cât şi datorită harului lui Dumnezeu.

Familia mea are o lungă istorie de conflicte. Unchii mei, mătuşile şi verii se certau în mod constant unii cu alţii şi trăiau separat. Când eram copil şi se întâmpla sau se prevedea un scandal, plângeam mult în secret şi chiar ofeream un sacrificiu sau o penitenţă ca aceste lucruri să nu se întâmple. Toate acestea mă făceau să sufăr profund. Mulţumesc lui Dumnezeu că la noi acasă, mama, tata, cei patru fraţi ai mei şi cu mine vieţuiam cu toţii în pace. Cred că această experienţă din copilărie m-a marcat adânc şi mi-a indus în inimă dorinţa ca oamenii să nu fie în conflict, să nu se lupte, ci să rămână uniţi. Şi chiar dacă au dispute, să se ierte şi să îşi reînnoiască prietenia. Sunt puţin stânjenit când citesc şi recitesc ceea ce am scris, dar cred că această istorisire conţine seminţele a aceea ce, peste ani, aveam să o numesc ‘cultura întâlnirii’. Este o preocupare constantă, pe care o port cu mine din copilărie.”

Exprimaţi-vă opinia