papa donne

30.06.2015, Vatican (Catholica) – „Este foarte important astăzi ca femeia să fie apreciată după cum se cuvine, să poată să îşi asume pe deplin locul potrivit ei, în Biserică şi în societate.” Afirmaţia fost făcută de Papa Francisc în Vatican, vineri dimineaţa, când s-a adresat la peste 200 de participante la întâlnirea mondială a Conferinţei Catolice Internaţionale a Cercetaşelor (CICG). Este vorba de un grup internaţional ce reuneşte călăuzele şi cercetaşele. CICG s-a înfiinţat în sărbătoarea Epifaniei, în 1965, la Roma, când 21 de asociaţii de cercetăşie pentru fete s-au unificat. Între 25 şi 30 iunie membre ale CICG s-au reunit la Roma sub tema „Trăirea bucuria Evangheliei ca cercetaşe”.

În discursul său, Papa Francisc a subliniat rolul educaţional al asociaţiilor de cercetaşe, un rol „absolut determinant pentru viitor”. „Trăim într-o lume în care cele mai contrare ideologii se răspândesc privitor la natura şi planul lui Dumnezeu asupra familiei şi căsătoriei. De aceea este importantă educarea fetelor nu doar privitor la frumuseţea şi măreţia vocaţiei lor de femei, într-o relaţie dreaptă şi diferenţiată între bărbat şi femeie, ci şi privitor la asumarea responsabilităţilor importante din Biserică şi din societate.” A subliniat apoi că „în unele ţări, unde femeia este încă în poziţii de inferioritate, chiar exploatată şi tratată nedrept, sunteţi cu siguranţă chemate la un important rol în educaţie”. De asemenea Pontiful le-a îndemnat să nu uite de deschiderea pentru o posibilă viaţă consacrată Domnului.

În continuare Sfântul Părinte le-a mulţumit pentru tot binele „pe care Domnul v-a dat ocazia să îl faceţi în inimi. În acelaşi timp, sper că Duhul Sfânt va duce diferitele asociaţii pe care le grupaţi pe o cale care să poată facă faţă provocărilor viitoare. Educaţia este, de fapt, mijlocul indispensabil care permite fetelor să devină femei active şi responsabile, mândre şi bucuroase de credinţa lor în Cristos trăită în viaţa de zi cu zi. Astfel vor participa la zidirea unei lumi pătrunse de Evanghelie.” Şi-a exprimat aprecierea pentru tema aleasă pentru întâlnire: „Este un plan minunat – să proclami altora cu mărturia vieţii tale că întâlnirea cu Isus te face fericit; că întâlnirea cu Isus te eliberează şi te vindecă; te deschide spre ceilalţi şi te îndeamnă să îl vesteşti, în special celor săraci, celor aflaţi departe, singuri şi abandonaţi.”

Înainte să le încredinţeze grijii Mariei şi să dea binecuvântarea apostolică, Papa le-a amintit cercetaşelor: „Fecioara Maria este modelul – conform Evangheliei şi conform inimii lui Dumnezeu – pentru femeia de care Biserica şi societatea are atâta nevoie. Să fie pentru voi izvor de încurajare şi de inspiraţie.”

Exprimaţi-vă opinia