Acordul global semnat între Sfântul Scaun şi statul Palestina, 26 iunie 2015, Palatul Apostolic – OSS_ROM

RV 26 iunie 2015. Vineri, 26 iunie a.c., în Palatul Apostolic din Vatican a fost semnat un Acord global între Sfântul Scaun şi statul Palestina. Documentul este succesiv Acordului de bază semnat de Sfântul Scaun şi Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP) pe 15 februarie 2000 și este rezultatul negocierilor desfășurate în ultimii ani de o comisie bilaterală.Actul oficial a fost semnat din partea Sfântului Scaun de mons. Paul Richard Gallagher, secretar pentru Relațiile cu Statele şi Riad Al-Malki, ministrul Afacerilor Externe pentru statul Palestina.

Acordul este constituit dintr-o Preambul și 32 de articole distribuite în 8 capitole. Acestea acoperă aspecte esențiale ale vieții și activității Bisericii în statul Palestina, reafirmând în același timp sprijinul pentru o soluție negociată și pașnică a situației din regiune.

Potrivit unui comunicat de presă a Sălii de Presă, la momentul semnării Acordului global, au fost prezenţi:

Delegatul apostolic în Ierusalim și Palestina, ES Aplic Giuseppe Lazzarotto, nunţiul apostolic Antonio Franco, şi patriarhul latin al Ierusalimului, Fouad Twal. Alături de aceştia: mons Antoine Camilleri, subsecretar pentru Relațiile cu Statele şi Lorenzo P. LoRusso, subsecretar al Congregației pentru Bisericile Orientale. De asemenea, au fost prezenţi mons. Alberto Ortega, oficial al Relaţiilor cu Statele în cadrul secretariatului de Stat, mons. Paul Borgia, oficial pentru Afaceri Generale, Oscar P. martie, OFM, membru al Custodiei Țării Sfinte și oficial al Congregației pentru Bisericile Orientale.

Din partea Statului Palestina, au fost prezenţi la momentul solemn: consilierul preşedinţial Ramzi Khoury, șef adjunct al Comitetului prezidențial pentru Culte în Palestina, alături de  Kassissieh Issa, ambasador al statului Palestina pe lângă Sfântul Scaun, Rawan Sulaiman, ministrul Afacerilor Externe, doamna Vera Baboun, primar al oraşului Betleem, împreună cu alţi reprezentanţi locali, consilieri juridici şi diplomatici ai Palestinei.

Acordul va intra în vigoare – se încheie comunicatul – când cele două părți și-au notificat în scris că au fost respectate cerinţele constituționale sau interne pentru ca  Acordul să intre în vigoare.

(rv– M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia