papa cottolengo

22.06.2015, Torino (Catholica) – În prima din cele două zile de vizită la Torino, Papa Francisc s-a oprit ieri după-masă pentru a petrece o oră cu bolnavii şi persoanele cu handicap, spunând că este un „grav păcat social” să considere cineva că anumite vieţi sunt mai puţin demne decât altele. Din respect pentru pacienţi, vizita papală în Casa Mică a Providenţei Divine nu a fost televizată. Centrul este cunoscut sub numele „Cottolengo”, după fondatorul ei, Giuseppe Benedetto Cottolengo, canonic al bisericii Corpus Domini din Torino.

„Excluderea săracilor şi dificultăţile cu care se confruntă în primirea asistenţei necesare reprezintă o situaţie din păcate prezentă şi astăzi”, a spus Pontiful. „S-au făcut mari progrese în medicină şi în asistenţa socială, dar sunt pierdute într-o cultură a rebutului, ca o consecinţă a crizei antropologice care pune consumul şi interesele economice pe primul loc, şi nu omul. Printre victimele acestei culturi a rebutului doresc să îi amintesc în special pe bătrâni, primiţi în număr mare în această casă. Longevitatea lor nu este mereu văzută ca un dar de la Dumnezeu, ci uneori ca o sarcină greu de dus, în special când sănătatea este compromisă.” Papa a continuat subliniind că „această mentalitate nu face bine societăţii, fiind sarcina noastră să dezvoltăm ‘anticorpi’ împotriva acestui mod de a-i privi pe bătrâni şi persoanele cu handicap – ca şi cum vieţile lor ar fi mai puţin demne.”

L-a amintit pe Sf. Cottolengo, care spre deosebire de societatea de astăzi i-a privit cu tandreţe pe bătrâni şi pe cei cu handicap. „De la el putem învăţa realitatea concretă a iubirii evanghelice”, a afirmat Sfântul Părinte. „Carisma sa este rodnică, după cum au arătat-o Fericitul Francesco Paleari şi Fericitul Luigi Bordino, precum şi serva lui Dumnezeu misionara Maria Carola Cecchin.” Papa a mai spus: „Dragi fraţi care sunteţi bolnavi, voi sunteţi membri preţioşi ai Bisericii, sunteţi trupul lui Cristos Răstignit, pe care avem onoarea să îl atingem şi să îl slujim cu iubire. […] Motivul de existenţă a acestei case nu este filantropia, ci Evanghelia: Evanghelia iubirii lui Cristos şi forţa pe care o poartă şi care o duce înainte – iubirea specială a lui Isus pentru cei mai fragili şi mai slabi.”

Exprimaţi-vă opinia