Papa Francisc: posibilă sărbătorirea Paștelui la aceiași dată – RV

13 iunie 2015. Frumusețea Bisericii; unitatea; milostivirea; o dată fixă pentru celebrarea Paștelui, Asia, promisiune a Bisericii: acestea sunt câteva dintre temele tratate de Papa Francisc în Bazilica Sfântul Ioan din Lateran, vineri, 12 iunie, în cadrul întâlnirii cu participanții la cea de-a treia Reculegere mondială a preoților, organizată de Mișcarea Catolică Internațională de Reînnoire Carismatică și de Fraternitatea Catolică. Amănuntele sunt oferite de colegul nostru Massimiliano Menichetti, prezent la eveniment:

Pontiful a subliniat importanța rolului femeilor în Biserică; a vorbit totodată despre o viitoare călătorie în Africa și s-a referit și la apropiata publicare a enciclicei despre mediu, spunând că i-a cerut patriarhului ecumenic Bartolomeu I să o prezinte.

Imnurile, rugăciunile, expresiile de bucurie au însuflețit întâlnirea de credință care a pus în centru unitatea Bisericii. Papa a dialogat cu participanții, după o meditație densă de conținuturi și anunțuri, precum posibilitatea ca data Paștelui să fie unică, pentru a favoriza unitatea dintre Biserici sau anunțul apropiatei călătorii în Africa, în luna noiembrie, în Republica Centrafricană și în Uganda. Papa a precizat totodată că se gândește să meargă în Kenya. În cursul meditației, Pontiful a subliniat că discuțiile, franchețea și confruntarea dau vitalitate Bisericii. “Bisericile lipsite de discuții sunt biserici moarte”.

Biserica lui Cristos
Pontiful nu și-a ascuns bucuria de a vedea preoții de la periferiile lumii așezați în Bazilică alături de episcopi, alături de cardinalul Vallini, vicarul Papei pentru dieceza de Roma, cu toții, împreună, “în frumusețea Bisericii”, Pontiful exprimându-și speranța într-o confruntare directă și deschisă dintre preoți și episcopi și invocând apropierea față de poporul lui Dumnezeu.

Ecumenismul
Papa nu a ezitat să vorbească despre scandalul diviziunii dintre creștini. Ecumenismul –  a continuat – nu este o obligație în plus de îndeplinit, ci este un mandat din partea lui Isus căutarea realizării unității Trupului lui Cristos, împărțit din cauza păcatelor noastre de diviziune”.

Rolul femeii în Biserică
La cea de-a treia Reculegere mondială a preoților, organizată de Mișcarea Catolică Internațională de Reînnoire Carismatică și de Fraternitatea Catolică, Papa a revenit asupra importanței rolului femeii în Biserică și, ironizând asupra eventualelor lamentațiuni din partea unora a spus că Preacurata este mai presus de apostoli. “Geniul feminin în Biserică este un har”, a adăugat, “pentru că Biserica este de genul feminin. Biserica este mireasa lui Cristos este mamă pentru poporul sfânt al credincioșilor lui Dumnezeu”.

Preoții transformați de Iubire
Apoi, îndreptându-și atenția de păstor spre preoți și-a exprimat speranța transformării lor prin intermediul “Iubirii Trinitare”. “Celebrarea azi, aici, a sărbătorii Preasfintei Inimi a lui Isus nu este o coincidență – a subliniat. Azi, pentru că Domnul a vrut să reflectăm asupra iubirii sale milostive și infinite de Tată, exprimată în inima Fiului Isus, prin forța dătătoare de viață a Spiritului Sfânt. Papa a evocat un cântec al părintelui Lucas Casaert, misionar belgian aflat în Bolivia de 40 de ani, care vorbește despre grija și bunătatea avute de Domnul pentru cel care-l urmează, moment în care Bazilica s-a umplut de răsunetele acestei cântări la solicitarea Papei.

Iertarea Domnului
“În momentele cele mai grele” –  a continuat Papa – “când puteți ajunge chiar și să vă certați cu Domnul sau când îi veți fi necredincioși Domnului, să nu vă temeți! Apropiați-vă de Preasfântul Sacrament”. Papa a sfătuit la deschiderea inimilor și la lăsarea liberă a lacrimilor, având certitudinea primirii iertării lui Dumnezeu prin sacramentul confesiunii.

Îngrijirea turmei
Poporul lui Dumnezeu – a evidențiat Papa – știe să recunoască “când un preot este îndrăgostit de Isus sau când este doar un funcționar cu orar fix de muncă sau o persoană care urmează legea ad litteram și, insistând, Papa a spus: “Vă rog, să nu existe duplicitate a inimii. Să fie iubire, nu ipocrizie; să fie milostivire, bunătate”.  “Prima motivație pentru evanghelizare este iubirea față de Isus pe care am primit-o, trăirea experienței de a fi mântuiți de către El”, a spus Papa.

“Orice preot să simtă în inima sa că, în ciuda lipsurilor, a infidelităților Dumnezeu îl așează acolo, în slujba poporului său, ceea ce este un lucru minunat”, a spus Papa, și, amintind întâlnirea avută cu unele cupluri la Sfânta Liturghie din Capela Casei Sfânta Marta, cupluri de soți având 50, 60 de ani de căsătorie, a vorbit despre o iubire care se maturizează în ani, la fel cum “preotul, încetul cu încetul, în vreme ce înaintează în legătura de iubire cu Isus simte mângâierea din partea Învățătorului într-un mod cu totul nou; îl caută, vorbește despre El, iubindu-l în mod reînnoit”.

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia