Turişti străini în aeroport – EPA

12/06/2015 14:02
RV 11 iunie 2015. Să descoperim chipul lui Dumnezeu şi în aeroporturi – a spus Papa Francisc vineri, 12 iunie, participanţilor la seminarul internaţional al Capelanilor catolici ai aviaţiei civile şi din aeroporturi, în desfăşurare la Roma de pe 10 până pe 13 iunie a.c.. Întâlnirea, organizată de Consiliul Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților, a fost prilej de reflecţie asupra temei: „Evangelii gaudium: rolul său în activitatea pastorală a capelanilor din aeroporturi”.

Papa i-a îndemnat pe cei prezenţi la mărturie personală, pe care să construiască întreaga lor activitate pastorală, ajutând „pasagerii să îşi deschidă inima la Isus”:

•Chiar şi în aeroport Cristos – a spus Papa– Bunul Păstor doreşte să aibă grijă de oiţele sale, prin sacramentul Reconcilierii şi al Euharistiei. Prin întâlnirea cu milostivirea infinită a lui Dumnezeu se deschid căi noi de evanghelizare” – a spus Pontiful celor care stau zilnic în aeroporturile lumii.

Pornind de la aeroport ca «spaţiu de întâlnire în diversitate», Papa a implică evanghelizarea în zilele noastre şi a subliniat importanţa Jubileului extraordinar al Milostivirii, propus de el:

•„A vesti Evanghelia înseamnă şi a ajuta persoanele să se ridice din greutăţile care au pe suflet. Înseamnă a propune cuvintele lui Isus ca alternative la promisiunile făcute de această lume, care nu aduc adevărata fericire. A devenit urgent astăzi să redescoperim Chipul plin de compasiune al lui Dumnezeu – a subliniat el – prilej oferit de Anul Sfânt al Milostivirii, un timp de har”.

De asemenea, pentru papa Francisc aeroporturile contemporane sunt asemeni unor „oraşe în interiorul altor orașe”, unde „mai multe realități se întrepătrund și se suprapun”, de aceea, aeroporturile au un aer cosmopolit, multietnic și multireligios:

Loc de întâlnire al multor persoane care călătoresc în interes de serviciu, turism sau alte necesităţi, aeroporturile sunt şi locuri «de periferie» pentru „migranţi şi refugiaţi, copii şi bătrâni, persoane care au nevoie de îngrijire şi atenţie specială”.

Pontiful şi-a manifestat preocuparea pentru „numărul tot mai mare al pasagerilor fără documente, deseori refugiaţi sau care cer azil politic, care sunt care sunt deținute în incinta aeroporturilor pentru un timp scurt sau lung, uneori fără o asistenţă umană şi spirituală adecvată(…)”.

În acest context, Succesorul lui Petru a subliniat misiunea spirituală a capelanilor aviaţiei civile, chemaţi să încurajeze pasagerilor lumii, pentru ca ei să audă vocea lui Dumnezeu chiar şi în aeroporturi.

„Cine ascultă şi poartă în suflet vocea lui Dumnezeu devine la rândul său capabil să ofere cuvinte de consolare”, a spus Papa, cerându-le capelanilor să îi ajute pe oameni să creadă în „Milostivirea Divină, acel refugiu sigur pentru cine este slab sau crede că se poate salva singur”.

• „Vă încurajez să lucraţi pentru a asigura că aceste locuri speciale «de frontieră», care sunt aeroporturile – a încheiat Papa– să fie locuri în care să poată fi găsite şi practicate iubirea și dialogul, care alimentează frăția între oameni și păstreze un climat social pașnic”.

(rv– M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia