severin

Ceremonia înmormântării la Roma a Pr. Severin Leitner SJ, Asistentul General al ordinului iezuit pentru Europa Centrală și de Răsărit, în Sărbătoarea Preasfintei Inimi a lui Isus a căpătat astfel o semnificație cu totul deosebită. Evanghelia acestei Sărbători menționează că din coasta străpunsă a Mântuitorului au ieșit sânge și apă. Cutremurătoare în acest sens este coincidența, potrivit căreia și iezuitul austriac, decedat duminica trecută în urma unui tragic accident în masivul Gran Sasso din Italia, a murit cu inima străpunsă, de coaste, iar sângele i s-a amestecat cu apa înghețată a zăpezii. În același context, mărturia confratelui cu care a fost pe munte a devenit și mai emoționantă, întrucât ultimele cuvinte auzite din partea lui Severin înainte să alunece în prăpastie au fost „acum mă simt în elementul meu!”.

romaniSeverin

Însă misterul inimii străpunse nu este doar un mister de moarte, ci și al învierii, iar aceasta s-a simțit din plin în cele două celebrări liturgice: joi seara a avut loc un Prohod în ritul bizantin, ținut de trei iezuiți români prezenți la Roma alături de un confrate slovac, pentru ca vineri să se desfășoare liturghia de înmormântare în Chiesa di Santo Spirito in Sassia, prezidată de Părintele General, în prezența a zeci de confrați din întreaga lume, precum și a multor rude și prieteni venite din ținutul natal Bolzano, plin de munți și acesta.

severinrequiem

Pentru noi, iezuiții din România, părintele Leitner a jucat un rol de prim ordin în ultimii trei ani în funcția sa de Asistent General, urmărind cu atenție și sprijinind toate proiectele noastre apostolice din țară. Acum, la ceas de recunoștință, recunoaștem că ne-a învățat unul și același lucru, și în viață și în moarte: Dumnezeu are o inimă și e toată pentru noi!

Marius Taloș SJ

Exprimaţi-vă opinia