Miercuri, 10 iunie, Papa Francisc l-a primit în audiență pe Vladmir Putin, președintele Federației Ruse – OSS_ROM

11 iunie 2015. A durat 50 de minute colocviul privat dintre Papa Francisc și președintele rus Vladimir Putin, primit în audiență de Pontif, miercuri, 10 iunie, în Vatican. Colocviul a fost definit constructiv, fiind dedicat mai ales conflictului din Ucraina și situației din Orientul Mijlociu.

Ne oferă mai multe amănunte colegul nostru Roberto Piermarini:

Privitor la chestiunea Ucrainiană, Papa i-a repetat președintelui Putin conceptul pe care-l are cel mai mult la inimă, și anume angajarea într-un efort sincer și intens pentru realizarea păcii, căzându-se de acord asupra importanței de a reconstrui un climat de dialog și de se angaja de ambele părți în vederea punerii în practică a acordurilor de la Minsk. A fost de asemenea solicitat efortul privitor la înfruntarea gravei situații umanitare, prin asigurarea – printre altele – a accesului operatorilor umanitari și a contribuției tuturor părților în vederea unei progresive destinderi a situației în regiune.

În schimb, în ceea ce privește conflictele în curs în Orientul Mijlociu, pe teritoriul Siriei și al Irakului, s-a confirmat în esență necesitatea, împărtășită deja, de instaurare a păcii, în contextul unui interes concret din partea comunității internaționale, asigurând între timp condițiile necesare pentru viața tuturor componentelor societății, inclusiv a minorităților religioase, a creștinilor în mod deosebit.

La finalul colocviului, a avut loc schimbul de daruri. Președintele Putin i-a dăruit Papei o imaginea brodată a faimoasei biserici Isus Mântuitorul. Papa Francisc i-a dăruit președintelui Putin un medalion al artistului Guido Veroi care reprezintă îngerul păcii, darul constituind un îndemn la construirea unei lumi de solidaritate și de pace fondată pe dreptate. De asemenea, președintele Putin a primit un exemplar al Exortației apostolice “Evangelii Gaudium”.

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia