Să fie salvgardată identitatea creștină lăsând ca Duhul Sfânt să ne conducă mai departe în viață: astfel a spus Papa Francisc în cadrul omiliei rostite la Sfânta Liturghie celebrată marți, 9 iunie 2015, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican. – OSS_ROM

9 iunie 2015. Să fie salvgardată identitatea creștină lăsând ca Duhul Sfânt să ne conducă mai departe în viață: astfel a spus Papa Francisc în cadrul omiliei rostite la Sfânta Liturghie celebrată marți dimineață, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican. Pontiful a atras atenția asupra pericolului reprezentat de cei care vor să transforme creștinismul doar într-o “idee frumoasă” sau aceia care au mereu nevoie să-și reînnoiască identitatea.

Pontiful a subliniat totodată că un alt risc la care este supusă mărturisirea credinței creștine este reprezentat de trăsătura mondenă a celor care voiesc să lărgească într-atât de mult conștiința încât să lase să intre absolut orice.

Alessandro Gisotti, colegul nostru de la redacția centrală în limba italiană, a făcut câteva reflecții pe marginea omiliei Sfântului Părinte:

Care este identitatea creștină? Papa Francisc și-a dezvoltat omilia pornind de la cuvintele Sfântului Apostol Paul către Corinteni, fragment în care vorbește chiar despre identitatea discipolilor lui Isus. Este adevărat, a spus, că pentru a ajunge la această identitate creștină Dumnezeu ne-a făcut să facem un lung drum de istorie, până când l-a trimis pe Fiul.

Suntem păcătoși dar încrezători că Isus ne ajută să ne ridicăm
“Și noi” – a adăugat – “trebuie să facem un drum lung în viața noastră, pentru ca această identitate creștină să fie puternică, astfel încât să se poată da “mărturie” despre viața noastră creștină. Este o cale pe care Papa a numit-o de “trecere de la ambiguitate la adevărata identitate”.

“Este adevărat. Există păcatul, iar păcatul ne face să cădem, însă noi avem forța din partea Domnului care ne ajută să ne ridicăm și să ne urmăm identitatea. Aș spune chiar că păcatul face parte din identitatea noastră: suntem păcătoși, însă păcătoși cu credință în Isus Cristos. Și nu este doar o credință la nivel de cunoștințe. Nu! Este o credință ce reprezintă un dar de la Dumnezeu, care a pătruns în noi venind de la Dumnezeu. Este însuși Dumnezeu cel care ne fortifică în credința în Isus Cristos, prin ungere și prin imprimarea sigiliului, oferindu-ne drept gaj insuflarea darului Duhului Sfânt în inimile noastre.”

În esență, a adăugat, “a fi fideli acestei identități creștine înseamnă să se permită Spiritului Sfânt, care este garanția și zălogul inimii noastre, să ne conducă mai departe în viață. Nu suntem persoane care urmează o filozofie, a spus Papa, ci “suntem unși” și avem garanția Duhului Sfânt.

Identitatea creștină este concretă, nu este o religie soft
“Este o identitate frumoasă”, a mai spus, care se revelează în mărturie. De aceea, Isus ne vorbește despre mărturie ca despre limbajul identității noastre creștine”, chiar dacă – fiind păcătoși – identitatea noastră este tentată mereu; tentațiile vin mereu, iar identitatea se poate slăbi și se poate pierde. [Însă] identitatea creștină este ceva concret, pentru că este concret Cristos – dătătorul acesteia. Despre concretețea identității creștine citim și în capitolul 25 al Evangheliei după Matei, când se vorbește despre Fericiri”.

Mondenitatea ne face să pierdem gustul mărturiei creștine
“Crucea” – a spus Papa Francisc – “reprezintă un scandal”, de aceea există persoane care sunt în căutarea lui Dumnezeu prin spiritualități destul de diafane, ca în cazul gnosticilor moderni. Apoi, a spus, există persoanele care au în permanență nevoie să-și reînnoiască identitatea creștină și, uitând că au fost aleși, unși, că au garanția Duhului Sfânt, sunt în căutare de apariții, de semne, lucru care nu reprezintă identitatea creștină, căci ultimul cuvânt al lui Dumnezeu se numește Isus, și nimic mai mult.

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia