Papa Francisc la întâlnirea ecumenică de la Sarajevo, 06 iunie 2015 – OSS_ROM

RV 07 iunie 2015. Dialogul este o şcoală de umanitate şi un factor care ne ajută să construim o societate bazată pe toleranţă şi respect reciproc, a spus papa Francisc sâmbătă, 06 iunie, la întâlnirea cu reprezentanţii confesiunilor religioase prezente în Bosnia şi Herţegovina. Întâlnirea, desfăşurată la Centrul internaţional franciscan pentru studenţi din Sarajevo, a fost marcată de un moment de rugăciune pentru pace în ţara vizitată de Pontif, şi în toată lumea:

Noi, descendenţi ai lui Abraham, care credem în Tine, unic Dumnezeu, evrei, creştini şi musulmani, ne aşezăm umili în faţa ta şi te rugăm cu încredere pentru această ţară, Bosnia şi Herţegovina, ca să poată locui în pace şi armonie creştinii de diferite religii, naţiuni şi culturi. Te rugăm, o Tată, ca pacea să domnească în toate ţările lumii!”.

Dialogul este o şcoală de umanitate

Rugăciunea pentru pace a fost punctul central al întâlnirii inter-religioase şi ecumenice la care a luat parte Sfântul Părinte.

„Această întâlnire – a spus el – este semnul unei dorinţe comune de fraternitate şi pace” şi „mărturia unei prietenii” construite de-a lungul timpului. Acesta este un mesaj al dialogului „căruia ne dedicăm cu toţii şi încercăm să-l construim” împreună.

„În dialogul inter-religios – a continuat Papa – se împărtăşeşte cotidianitatea existenţei”, se asumă „responsabilităţile comune”, se proiectează „un viitor mai bun” învăţând să „trăim împreună, să ne cunoaştem şi să ne acceptăm diversitatea”. Dialogul, a încheiat Sfântul Părinte, este «o şcoală de umanitate»:

De aceea – a spus el – dialogul inter-religios nu se poate limita doar la responsabilii comunităţilor religioase, ci trebuie să se extindă pe cât posibil la toţi creştinii, implicând diferitele sfere ale societăţii civile”.

În acest sens, o atenţie deosebită trebuie acordată tinerilor, a spus Succesorul lui Petru, deoarece ei sunt „chemaţi să construiască viitorul acestei ţări”.

Dialogul, pentru a fi autentic şi eficace „presupune o identitate formată”, a explicat Papa, îndemnând stăruitor la continuarea acestui „drum de iertare  şi reconciliere”, care să aducă memoria cuvenită trecutului pentru a putea învăţa fiecare lecţiile istoriei, fără regrete sau învinuiri.

Sfântul Părinte a afirmat apoi că Sarajevo, numit «Ierusalim al Europei», care a fost în trecutul recent un simbol al războiului, poate deveni în prezent «un semn al unităţii»:

„Acest pământ se poate transforma într-un mesaj pentru lume: dovada faptului că este posibil să trăim unul lângă celălalt în diversitate, dar într-o comună umanitate, construind împreună un viitor de pace şi frăţie”.

Pe parcursul întâlnirii de sâmbătă, papa Francisc a amintit la în cadrul întâlnirii activitatea preţioasă a Consiliului pentru dialog inter-religios, instituit în 1997, care îi reuneşte pe musulmani, creştini şi evrei.

„Ştim că a venit la noi un prieten – a spus Jakob Finci, preşedintele comunităţii evreieşti din  Bosnia şi Herţegovina la întâlnirea ecumenică cu Papa la Sarajevo – cineva care vrea binele fără nicio rezervă, care doreşte să ajute şi să înveţe oamenii să fie creştini mai buni, adică persoane mai umane”.

(rv–A. L.–M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia