Papa cu tinerii la Sarajevo, Centrul pastoral “Ioan Paul al II-lea” – REUTERS

RV 07 iunie 2015. Voi, flori ale primăverii de după război, construiţi împreună pacea, pentru ca Bosnia şi Herţegovina să fie o ţară a păcii – este gândul spontan al papei Francisc adresat tinerilor întâlniţi sâmbătă seara, 06 iunie, la Sarajevo, înainte de încheierea celei de-a opta călătorii apostolice ca Succesor al lui Petru. Întâlnirea cu cei 4000 de tineri sârbi, croaţi şi bosniaci, s-a desfăşurat la Centrul pastoral „Sf. Ioan Paul al II-lea” din Sarajevo, într-un climat de sărbătoare, cântece şi dansuri, discuţii libere şi mărturii profunde.

„Sarcina pe care v-o încredinţez este să fiţi constructori ai păcii”: aceasta este ultima urarea Papei pentru tinerilor de diferite confesiuni pe care i-a întâlnit dincolo de orice formalitate, „simţindu-se tânăr” printre ei şi ascultându-le povestea de credinţă.

„Tinerii s-au pregătit în mod special pentru această întâlnire, dorind să-şi aducă contribuţia la procesul de pace încă în desfăşurare”, a explicat mons. Smeren, responsabil pentru Pastoraţia tineretului din Bosnia şi Herţegovina. Doi dintre tinerii prezenţi şi-au făcut curaj să împărtăşească tuturor experienţa lor: un tânăr de 24 de ani, profesor de educaţie fizică sport, i-a povestit Papei despre viaţa sa schimbată radical prin credinţă, din care s-a născut dorinţa de a se dedica diferitelor activităţi de  construire a păcii în capitala bosniacă.

A doua mărturie a fost cea a unei tinere ortodoxe din Serbia, care i-a vorbit Papei despre experienţa sa în serviciul inter-religios, pe care îl consideră adevărata „bogăţie a persoanelor din Bosnia şi Herţegovina”.

„Mărturii profunde”, a răspuns Papa, care, după prestaţia corului de copii din Srebrenica, a luat cuvântul şi a răspuns liber unei serii de întrebări ale tinerilor.

Una dintre acestea, despre raportul cu televiziunea, a fost ocazia cu care papa Francisc a vorbit despre calitatea programelor mediatice: „televizorul, la fel şi computerul, folosiţi-le doar pentru ceea ce vă face să creşteţi”– a fost sfatul  Pontifului pentru noile generaţii, adresându-se de asemenea realizatorilor de programe mass-media:

„Faceţi programe bazate pe valori, care fac bine publicului şi construiesc societatea, care ne duc înainte, nu ne afundă. Şi apoi, faceţi programe care să ajute ca adevăratele valori să fie consolidate şi să ne pregătească pentru viaţă. Aceasta este responsabilitatea centrelor de televiziune”.

Întrebat dacă tinerii au reuşit sau nu să îi comunice bucuria acestei întâlniri şi a tuturor celorlalte de până acum, Papa a răspuns liber ceea ce a descoperit în tinerii din Bosnia şi Herţegovina:

„voi sunteţi unici prin ceva: sunteţi prima generaţie, cred, de după război. Sunteţi «flori ale primăverii» post-belice, cum a spus mons. Semren: flori ale unei primăveri care doresc să crească mai departe, să strălucească şi să nu fie distruse, prin situaţii care ne fac inamici unii faţă de ceilalţi. Am simţit în voi aceasta dorinţă şi acest entuziasm. O descoperire nouă pentru mine”.

„Aştept de la voi onestitate, în ceea ce gândiţi-simţiţi şi faceţi”, cele trei dimensiuni amintite şi tinerilor din Sri-Lanka. Căci, „opusul onestităţii este ipocrizia – a explicat Pontiful. Fiţi uniţi, creaţi punţi de legătură, lăsând libertate celuilalt de a merge pe drumul său. Aceasta înseamnă «a fi fraţi»”.

«Onestitate, aşadar  unitate», acestea sunt ultimele cuvinte pe care Papa le-a lăsat în inima tinerilor la finalul sărbătorii pregătite pentru a-l primi pe al doilea Succesor al lui Petru care ajunge la Sarajevo după războiul bosniac, la 20 de la încheierea conflictului.

După momentul schimbului de daruri,  papa Francisc a sfinţit o medalie de bronz dedicată Sfântului Ioan Paul al II-lea, căreia papa Francisc î-a încredinţat pe tinerii bosniaci:

„Amintiţi-vă: Să fie o ţară păcii! «Mir Vama» (Pacea să fie cu voi)”, a încheiat papa Francisc vizita sa la Sarajevo.

(rv– M. Caba)

Exprimaţi-vă opinia