papa sarajevo

06.06.2015, Sarajevo (Catholica) – Impresionat de mărturiile oferite de doi preoţi şi o călugăriţă, care au îndurat atrocităţi în timpul războiului, Papa Francisc a spus astăzi, la o întâlnire cu preoţii, persoanele consacrate şi seminariştii bosniaci, că iertarea este parte esenţială a vocaţiei lor. „Unele dintre cuvintele lor mi-au rămas în inimă”, a spus Papa după discursurile amintite, „iar unul este iertarea”.

„Nu sunt de folos persoanele consacrate care nu ştiu să ierte. A ierta un prieten care a spus ceva rău nu este dificil, dar să ierţi pe cineva care te-a torturat, care te-a ameninţat că te omoară, este dificil. Dar ei au făcut aceasta şi ne spun să facem aşa şi noi.” La întâlnirea cu Papa din Catedrala din Sarajevo au participat 200 de persoane consacrate. Mărturiile au fost oferite de pr. Zvonimir Matijevic, preot torturat de mai multe ori în timpul războiului, care a rămas cu distrofie musculară în urma acestei perioade; apoi pr. Jozo Puškaric, preot călugăr de asemenea torturat în închisoare, care şi-a iertat călăii; la final sr. Ljubica Šekerija FDC, care a fost dispusă să moară decât să îşi vadă rozariul călcat în picioare, şi care a refuzat să se convertească la islamism deşi era ameninţată cu arma la tâmplă.

Papa Francisc i-a îmbrăţişat îndelung pe toţi trei. „Am pregătit un discurs pentru voi”, a spus Pontiful, „dar după ce am auzit aceste mărturii, simt nevoia să vorbesc liber. Cei trei au vorbit despre viaţă, despre experienţele lor, multe lucruri frumoase şi urâte. Aceste mărturii vorbesc de la sine şi aceasta este memoria poporului vostru.” A continuat: „Un popor care îşi uită memoria, nu are viitor. Aceasta este memoria taţilor şi mamelor voastre în credinţă: în spatele lor sunt mulţi alţii care au suferit la fel. Nu aveţi dreptul să vă uitaţi istoria! Nu pentru a vă răzbuna, ci pentru a face pace, pentru a iubi după cum au iubit ei.”

Pontiful a vorbit despre cei cu mentalităţi lumeşti, fie persoane consacrate, preoţi, Episcopi sau seminarişti, ca fiind nişte „caricaturi”, fără valoare, „deoarece nu îşi amintesc de martiri, nu îşi amintesc de Isus Cristos răstignit, care este slava noastră”. A amintit de doi musulmani ce au ajutat-o pe sr. Šekerija. „Chiar şi omul acela crud s-a gândit… nu ştiu la ce s-a gândit, dar a simţit Duhul Sfânt în inimă şi poate s-a gândit la mama sa.” Şi a îndemnat: „Căutaţi binele în toţi – cu toţii suntem copiii lui Dumnezeu! Binecuvântaţi sunteţi să aveţi aproape de voi aceste mărturii. Vă rog nu uitaţi de ele.” Apoi le-a spus celor prezenţi: „rugaţi-vă pentru familii, pentru ca ele să înflorească în copii şi în vocaţii”.

Exprimaţi-vă opinia