medjugorje

06.06.2015, Vatican (Catholica) – Întrebat de un jurnalist despre stadiul deciziei privind pretinsele apariţii mariane de la Medjugorje, Papa Francisc a spus că după un studiu îndelung decizia ar putea să vină în curând. Dialogul cu jurnalistul a avut loc în cadrul conferinţei de presă din timpul zborului de astăzi de întoarcere în Vatican, după vizita papală din Sarajevo. „Suntem pe punctul luării deciziei… şi când va fi, va fi anunţată”, a explicat Pontiful.

Jurnalistul Silva Tomasevic a amintit de interesul mare privitor la autenticitatea pretinselor apariţii, Sfântul Părinte amintindu-i că Papa Benedict al XVI-lea a creat o comisie de studiere a acestui fenomen. Prezidată de Cardinalul Camillo Ruini, Vicar general emerit al Diecezei de Roma, comisia a fost înfiinţată în 2010, pe lângă Congregaţia pentru Doctrina Credinţei, fiind compusă din Cardinali, Episcopi, teologi şi diverşi specialişti din toată lumea. S-a stabilit să aprofundeze suplimentar „anumite aspecte doctrinare şi disciplinare ale fenomenului Medjugorje”. Conform Pontifului, comisia „a realizat studiul şi Cardinalul Ruini a venit la mine şi mi-a încredinţat studiul, după anii mulţi de pregătire. Nu mai ştiu, trei sau patru ani, cam aşa.”

A mai spus că respectiva comisie „a făcut o treabă bună”, anunţând că actualul prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, Cardinalul Gerhard Mueller, i-a spus că va avea o „feria quarta” pe această temă. Termenul se referă la întâlnirea lunară pe care Congregaţia o are, ocazie cu care examinează cazurile ce sunt supuse atenţiei. „Cred că aceasta (feria quarta) a avut loc miercurea trecută, dar nu sunt sigur”, a spus Papa, explicând că se va lua în curând o decizie şi că se vor oferi Episcopilor unele îndrumări privind tratarea situaţiei.

Pretinsele apariţii au început pe 24 iunie 1981, când şase copii din Medjugorje, aflat acum în Bosnia, au început să aibă viziuni cu Fecioara Maria. Conform acestora, apariţiile oferă un mesaj de pace lumii, o chemare la convertire, la rugăciune şi post, precum şi anumite secrete privind evenimente ce se vor împlini în viitor. Aceste apariţii ar fi continuat aproape zilnic pentru trei din cei şase copii, acum tineri adulţi, deoarece nu toate „secretele” de dezvăluit au fost dezvăluite. De la început, pretinsele apariţii au fost caracterizate şi de controverse şi de convertiri. În aprilie 1991, un studiu al Episcopilor din fosta Iugoslavie stabilea că „în baza cercetării făcute nu este posibil să se afirme că au fost apariţii sau revelaţii supranaturale”. Congregaţia pentru Doctrina Credinţei a avertizat clericii şi credincioşii că „nu este permis să se participe la întâlniri, conferinţe sau celebrări publice în care credibilitatea acestor ‘apariţii’ este luată drept bună”.

Exprimaţi-vă opinia