Evanghelizarea și rețelele de socializare: un tezaur cu lucruri vechi și noi

2 iunie 2015. Dieceza italiană de Aversa, din regiunea Campania, s-a implicat recent în numeroase inițiative privind rețelele de socializare și evanghelizarea, cu o atenție deosebită la noile mijloace mass-mediatice destinate credincioșilor, pentru o mai bună cunoaștere a Bisericii.

În aceste zile, episcopul de Aversa, mons. Angelo Spinillo, s-a întreținut pe Facebook, pe pagina “Biserica din Aversa” cu circa 100 de beneficiari care i-au pus întrebări și i-au citit reflecțiile. Colega noastră Tiziana Campisi l-a întrebat pe mons. Spinillo despre această inițiativă:

În privința modului în care vede mijloacele de comunicare în zilele noastre, episcopul de Aversa a spus:
“Consider că sunt un instrument ce reprezintă o mare posibilitate și oportunitate, un instrument care permite într-adevăr acest dialog care se dezvoltă cu deosebită seninătate și cu o atitudine autentic pastorală, care este în măsură să comunice conținuturi și să le împărtășească în contextul căutării trăirii Adevărului, a Evangheliei în contextul actual, de fiecare zi. Am convingerea că aceste instrumente permit intrarea în relație de împărtășire și prietenie cu multe persoane.”

Despre așteptările avute de la folosirea rețelelor de socializare, mons. Angelo Spinillo a spus:
“Sper să existe – mai ales în Biserica noastră – conștiința că lumea, în dinamismul său, este mereu în mișcare, în creștere. Așadar, nu putem să ne oprim la un tip de pastorație care s-a consolidat de-a lungul timpului la nivelul modalităților și al limbajelor. Suntem chemați să ne confruntăm cu realități absolut noi și să învățăm noi înșine noi limbaje. Să învățăm să concentrăm o reflecție în 140 de caractere așa cum se întâmplă cu mesajele pe Twitter, încercând să fim esențiali atunci când vorbim în fața unei telecamere sau în cadrul dialogului pe Facebook – noi, care suntem obișnuiți cu un limbaj pe care-l dorim din ce în ce mai rapid și mai direct. Toate aceste aspecte ne indică faptul că suntem chemați să dezvoltăm o disponibilitate la un dialog capabil să asculte, să comunice. Însă, înseamnă totodată intrarea într-un dinamism specific timpului în care trăim și care necesită prezențe pastorale care sunt – să spunem – vechi și noi. Putem spune, asemenea lui Isus în Evanghelie:  orice cărturar instruit în ale împărăției cerurilor este asemenea stăpânului casei care scoate din tezaurul său lucruri noi și vechi”.

 

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia