Papa Francisc, în mijlocul membrilor asociației italiene ”Știință și Viață”, sâmbătă, 30 mai 2015. – ANSA

RV 30 mai 2015. Sfântul Părinte i-a primit în audiență sâmbătă, 30 mai 2015, pe cei aproximativ patru sute de participanți la întâlnirea de studiu organizată de asociația ”Știință și Viață”, cu ocazia împlinirii a zece ani de la înființare.

Pontiful a elogiat activitatea depusă de această asociație în apărarea sacralității vieții umane, spunând că o vede asemenea unor mâini care se întind spre alte mâini pentru ca împreună să sprijine viața umană. ”Ocrotirea și promovarea vieții – a spus Papa în cuvântul său – reprezintă o îndatorire fundamentală, cu atât mai mult într-o societate marcată de logica negativă a rebutului”.
• «Pentru a tutela persoana umană voi puneți în centru două acțiuni esențiale: ”a ieși pentru întâlnire” și ”a întâlni pentru sprijinire”. Dinamismul comun al acestei mișcări merge de la centru spre periferie. În centru se află Cristos și, din această centralitate, vă orientați spre diversele condiții ale vieții umane».

Dreptul primordial la viață, a continuat Sfântul Părinte, trebuie să fie recunoscut oricărei persoane umane, ținând cont că ”miracolul vieții pune mereu în criză anumite forme de prezumție științifică”. În acest fel, ”Cristos, care este lumina omului și a lumii, luminează calea pentru ca știința să fie întotdeauna o cunoaștere în slujirea vieții. De aceea – a spus Pontiful – vă îndemn să mențineți ridicată atenția față de sacralitatea oricărei persoane umane, pentru ca știința să fie cu adevărat în slujirea omului, și nu omul, în slujirea științei”.

Grație progresului științific, a recunoscut papa Francisc, noi spunem că o societate justă admite că este de importanță fundamentală dreptul omului la viață ”de la concepere până la sfârșitul ei natural”. Cu toate acestea, a remarcat Sfântul Părinte, ar trebui să mergem mai departe pe calea deschisă de acest principiu. ”Recunoscând valoarea inestimabilă a vieții umane, trebuie să ne gândim și la modul în care o folosim. Viața este mai presus de toate un dar, însă această realitate generează speranță și viitor dacă este învigorată de legături profunde, de relații familiale și sociale care deschid noi perspective”. Și aceasta, a subliniat papa Francisc, pentru că ”gradul de progres al unei civilizații se măsoară, întocmai, după capacitatea ei de a ocroti viața, cu precădere în fazele de mai mare fragilitate a acesteia, și nu atât după răspândirea instrumentelor tehnologice”.
• «Când vorbim de om, să nu uităm niciodată atentatele la sacralitatea vieții umane. Este un atentat la viață plaga avortului. Este un atentat la viață a-i lăsa pe frații noștri să moară pe bărci improvizate în Canalul Siciliei. Este un atentat la viață moartea la locul de muncă pentru că nu se respectă condițiile elementare de siguranță. Este un atentat la viață moartea prin denutriție. Este un atentat la viață terorismul, războiul, violența, dar și eutanasia. A iubi viața înseamnă întotdeauna a se îngriji de celălalt, a-i vrea binele, a cultiva și respecta demnitatea lui transcendentă».

În finalul discursului său, papa Francisc a încurajat membrii asociației ”Știință și Viață” să lanseze o ”reînnoită cultură a vieții” și să nu le fie teamă să stabilească un dialog fecund cu toți reprezentanții științei, ”inclusiv cu cei care, deși nu se profesează credincioși, rămân deschiși la misterul vieții umane”.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia