ȘCOALĂ PRACTICĂ DE DISCERNĂMÂNT

36. Alegerea într-o împrejurare de liniște


A treia și anume, atunci când, ținând cont că te-ai născut pentru a-l iubi pe Dumnezeu și pe aproapele și astfel să dobândești fericirea, și, vrând să obții aceasta, alegi drept mijloc un gen sau o stare de viață în cadrul Bisericii, care îți este mai de folos pentru a ajunge la scop. Am vorbit de un timp liniștit, adică timpul când nu ești agitat de felurite spirite și folosești facultățile tale naturale liber și în liniște (ES nr. 177).

 

În această a treia împrejurare, trebuie să decizi fără evidență clară și fără jocul alternativ de consolări/dezolări. Poți la fel de bine să știi ceea ce e „mai bine pentru tine”, folosind facultățile tale naturale. Inteligența ta, lucidă asupra scopului și asupra mijloacelor, și voința ta, liberă de orice sclavie, sunt instrumente suficiente pentru a arăta care e drumul mai potrivit pentru tine pentru a atinge scopul, ținând cont de atitudinile și înclinațiile tale.

 

Dacă te afli în această a treia împrejurare, îți sugerez câteva moduri pentru a realiza o alegere bună.

 

PRIMUL. Pune-te înaintea lucrului în privința căruia vrei să faci alegerea, de exemplu o slujbă sau o inițiativă de luat sau de lăsat sau orice alt lucru important în privința căruia trebuie să alegi.

 

AL DOILEA. Să ai ca obiectiv scopul pentru care te-ai născut, care constă în a-l iubi pe Dumnezeu și pe aproapele și, în baza acestuia, să rămâi indiferent, fără nici o înclinație dezordonată, astfel încât să nu fii mai înclinat sau mișcat să accepți lucrul examinat decât să îl lași, nici să îl lași mai degrabă decât să îl accepți. Stai în echilibru precum o cumpănă și pierde-ți echilibul numai pentru ceea ce ți se pare mai potrivit cu scopul.

 

AL TREILEA. Cere-i lui Dumnezeu să atragă voința ta și să infuzeze în inima ta ceea ce dorește de la tine; și în același timp, cugetă bine cu inteligența și alege ceea ce e conform cu voința sa.

 

AL PATRULEA. Gândindu-te, consideră ce avantaje sau foloase în urmărirea scopului tău ți-ar rezulta dacă întreprinzi lucrul pe care ți l-ai propus. Dimpotrivă, apoi consideră și ce dezavantaje și pericole există în a-l întreprinde. În a doua parte fă la fel, și anume, consideră avantajele și foloasele de a lăsa lucrul și, dimpotrivă, dezavantajele și pericolele tot de a-l lăsa.

 

AL CINCILEA. După ce te-ai gândit și reflectat din toate punctele de vedere asupra lucrului propus, vezi în ce parte se înclină rațiunea. Apoi pe baza impulsului mai mare al rațiunii și fără vreo influență a egoismului tău, deliberează asupra lucrului aflat în examen.

 

AL ȘASELEA. După ce ai făcut o astfel de alegere sau deliberare, cu multă sârguință, du-te să te rogi în fața lui Dumnezeu pentru a i-o oferi, pentru ca el, dacă e spre binele tău, să vrea să o accepte și să o confirme (ES nr. 180-183).

 

 

(conform textului lui Silvano Fausti – Prilej sau ispită)

 

 

 


ANALIZEAZĂ:

Întrebări pentru reflecţia personală:

 

  • Ce înțelegi prin expresia: a fi într-o stare de liniște?
  • Ce înseamnă a te pune înaintea lucrului, în privința căruia vrei să faci alegerea?
  • Cum intervine Dumnezeu într-o astfel de alegere?
  • De ce are nevoie rațiunea pentru a se înclina spre binele tău?
  • Cum își manifestă Dumnezeu acceptarea și confirmarea alegerii făcute de rațiune?

 

 


MEDITEAZĂ:

Texte biblice de referinţă:

 

Lc. 1,39-45: Maria este confirmata în alegerea sa irevocabilă

Fap. 4,34-37: alegere revocabilă cinstită

Fap. 5,1-6: alegere revocabilă necinstită

 

 

 

OBSERVĂ:

Care sunt momentele în care poți afirma că ești în stare de liniște.
 

 

 

ROAGĂ-TE:

Ca să ai momente de adevărată liniște interioară pentru a te simți cu adevărat liber în fața alegerii de făcut.

 

 ——————————————————

bunvest 36

Exprimaţi-vă opinia