NU săriți peste etape în parcursul spre sacramentul căsătoriei: Papa Francisc la cateheza audienței generale de miercuri, 27 mai 2015, dedicată logodnei. – ANSA

27/05/2015 13:09
27 mai 2015. “Este necesară o reevaluare a logodnei ca timp de cunoaștere reciprocă și de împărtășire a unui proiect”, a evidențiat Papa Francisc la cateheza audienței generale de miercuri, 27 mai, dedicată logodnei.

“Negreșit, este minunat faptul că în zilele noastre tinerii pot alege să se căsătorească pe baza iubirii reciproce”, a spus Pontiful care a indicat însă necesitatea de a fi atenți la un aspect:

Papa Francisc: “Tocmai libertatea legăturii de iubire necesită o conștientă armonie în privința deciziei, nu doar simpla înțelegere bazată pe atracție sau pe sentiment”.

Referindu-se la logodnă, ca perioadă de cunoaștere și de pregătire pentru căsătorie, Pontiful a pus accentul pe importanța cursurilor prematrimoniale, de pregătire la sacramentul căsătoriei. Vă propunem fragmentul integral dedicat acestei trepte de pregătire, întrucât oglindește cu claritate situația din zilele noastre:

De multe ori, mirii nu se cunosc cu adevărat
Papa Francisc: “Cursurile prematrimoniale sunt o expresie specială a pregătirii. Vedem multe cupluri care vin la cursuri fără prea mult entuziasm, spunând: ‘Ce ți-e și cu preoții ăștia. Ne fac să mergem la cursuri’? Dar ce de! Doar noi știm! Însă, după cursuri, sunt încântați și mulțumesc pentru că acolo au găsit de fapt ocazia – uneori unica – de a reflecta asupra experienței lor în termeni care să nu fie banali. Da, multe perechi de tineri sunt împreună timp îndelungat, poate chiar și în intimitate, uneori conviețuind, dar nu se cunosc cu adevărat. Pare ciudat dar experiența arată că este astfel.”

Insistând asupra necesității de a da justa importanță cursurilor de pregătire pentru căsătorie care ajută la conștientizarea semnificației și a valorii legământului de iubire pe viață dintre soți despre care Papa a spus că pregătirea pentru sacramentul căsătoriei trebuie bazată pe cultivarea convingerii că legământul matrimonial este un legământ de iubire care “nu se improvizează, ci se învață și se perfecționează”.

Despre modalitatea de pregătire pentru sacramentul căsătoriei, Pontiful a spus că trebuie să țintească spre ceea ce este esențial: spre cunoașterea reciprocă și spre împărtășirea unui proiect, pe redescoperirea împreună și în mod conștient a Bibliei, pe rugăciune, atât în dimensiunea liturgică cât și în cea domestică, în sânul familiei; pe fraternitatea cu cei săraci și în nevoi, ce reprezintă un imbold la sobrietate și împărțirea cu ceilalți.

La încheierea catehezei audienței generale Pontiful a descris logodna, calea de pregătire pentru căsătorie, spunând: “… este un parcurs care merge înainte lent, un parcurs de maturizare care se face pas cu pas. Etapele acestui parcurs nu trebuie sărite. Timpul de logodnă poate deveni într-adevăr un timp de inițiere. În ce anume? În a fi surprinși de darurile spirituale cu care Domnul, prin intermediul Bisericii, îmbogățește orizontul noii familii care se pregătește să trăiască sub binecuvântarea sa”.

La final, Pontiful a îndemnat la rugăciune îndreptată către Sfânta Familie din Nazareth pentru ca familiile care se formează să beneficieze de acest parcurs de pregătire. “Să ne rugăm cu toții Maicii Domnului pentru toți logodnicii, pentru ca ei să înțeleagă frumusețea acestui parcurs spre Căsătorie”.

Salutându-i pe logodnicii prezenți în Piața Sfântul Petru la cateheza Audienței generale, Papa le-a urat: “Un bun parcurs de logodnă!”

Primiți acum binecuvântarea Sfântului Părinte de la finalul audienței generale de miercuri, 27 mai, a cărei cateheză a fost dedicată logodnei, timp de cunoaștere reciprocă dintre viitori soți fără de care nu poate fi rostit un “Da” autentic în ziua căsătoriei.

R.V./A.M.

Exprimaţi-vă opinia